Hem / Nyheter & Event / Södermanland / Vinnare av Teknikutmaningen 2022!

Vinnare av Teknikutmaningen 2022!

Teknikutmaningen är en tävling som riktar sig till årskurs 6. Den sker årligen mellan 2022 och 2025 - och nu har första upplagan avgjorts!

Teknikutmaningen är ett projekt som vi gör tillsammans med Volvo CE och Region Sörmland. Det är en tävling där elever får i uppdrag att lösa ett problem, bygga en prototyp och samtidigt ta chansen att vinna en klassresa till Tekniska muséet i Stockholm. Genom kunskaper i teknik och entreprenörskap får eleverna möjligheten att få en inblick i hur arbetet ser ut på en arbetsplats, och självklart får de vässa sina färdigheter ytterligare på vägen.

Vinnarna av Teknikutmaningen 2022

Bästa slogan: DON'T WASTE MONEY, JUST REVERSE IT

- RC (Reverse Charging)

- Skogstorpsskolan F-9

- Juryns motivering: Denna slogan väcker nyfikenhet samtidigt som den beskriver på ett tydligt ätt vad idén går ut på.

Bästa logotyp:

Solbatteri

 

 

 

- Solbatteri

- Stiftelsen Dunkers förskola och skola

- Juryns motivering: Solen och blixten i kombination skapar en oväntad men lyckad logotyp som symboliserar naturens krafter. 

Bästa logotyp:

PC

 

 

- Powercell

- Lundbyskolan F-6

- Juryns motivering: Snygg och stilren logotyp som attraherar ögat. 

Bästa presentation: 

- Vattenbatteriet

- Biritsh Junior Primary, Eskilstuna

- Juryns motivering: Detta bidrag har allt! En påläst och insatt grupp har lyckats med konststycket att leverera inom alla kategorier. 

Bästa kreativa idé:

- Turtle

- Biritsh Junior Primary, Eskilstuna

- Juryns motivering: En helt oemotståndlig teknisk lösning! Barnen har lyckats utveckla en prototyp som är tekniskt väl genomtänkt, en fröjd för ögat och som smälter in i naturen. 

Superbra jobbat alla vinnare!

Hur fungerar Teknikutmaningen?

Eleverna kommer att få ta del av ett digitalt studiebesök, filmat på Volvo CE i Eskilstuna. Här får eleverna en inblick i hur det är att arbeta i en modern industri. Studiebesöket visar också upp hur många olika yrkeskategorier det faktiskt finns i en industriverksamhet – där allt från tillverkningsarbete i fabriken, till besöksmottagare i Customer Center och vanligt ”kontorsarbete” visas upp för att ge eleverna en bredare bild över vilka arbetsmöjligheter som finns.

I slutet av studiebesöket kommer Volvo CE att presentera tre utmaningar som de har i sin verksamhet. Elevernas uppgift blir här att komma på en lösning på en av utmaningarna, samt bygga en prototyp av sitt förslag. Prototypen och en presentation av lösningen publiceras på Ung Företagsamhets hemsida och en jury från Volvo CE kommer sedan att välja ut fem vinnande bidrag. De vinnande bidragens klasser får en klassresa till Tekniska muséet och klassens lärare erbjuds en lärarkonferens anordnad av Ung Företagsamhet i Sverige.

Tävlingen sker på höstterminen en gång per år fram till år 2025. Anmäl din årskurs 6 och anta utmaningen.

Vill du som grundskollärare, rektor eller SYV läsa mer om Teknikutmaningen så kan du klicka på knappen nedan. Du behöver ha registrerat ett konto som ”verksam på grundskolan” på vår hemsida för att komma åt sidan.

För mer information kring anmälan se hemsida eller klicka på knappen nedan!

Anmäl din klass här!
Oavsett om du är lärare, elev eller förälder så finns vi här för att hjälpa dig. Ställ en fråga så hör vi av oss så snart som möjligt.