Hem / Nyheter & Event / Norrbotten / Ekonomi och entreprenörskap i fokus för Norrlands högstadieelever

Ekonomi och entreprenörskap i fokus för Norrlands högstadieelever

Tusentals elever i de nordligaste länen samlades för att medverka under den digitala temadagen Framtidskoll Norr. I Norrbotten deltog 450 elever från Arjeplog, Boden, Gällivare, Kiruna, Pajala, Luleå, Piteå och Överkalix. Under dagen fick eleverna utveckla sina kunskaper inom privatekonomi, yrkesval och entreprenörskap för att känna sig mer förberedda inför framtiden.

Framtidskoll är en digital temadag om framtid, yrken, entreprenörskap, självkännedom och privatekonomi för elever i årskurs 8 och 9. Inför och efter temadagen arbetar eleverna med Ung Företagsamhets läromedel Min Framtid och Ekonomi på samma tema. Under livesändningen fick Norrlands högstadieelever bland annat fundera över sina framtidsval utifrån frågorna ”vad är en bra ekonomi för dig” och ”vad drömmer du om att arbeta med i framtiden”. 

- Jag hoppas att vi efter livesändningen har fått eleverna att våga drömma stort och att de vågar välja den väg som passar dem bäst. Många personer som jag har träffat som går i årskurs åtta och nio upplever en stress inför sin framtid, säger Linnea Fällman, programledare och projektledare för Framtidskoll.

Under livesändningen fick eleverna lära sig mer om vad en entreprenör är. De uppmanades även att tänka som en entreprenör, att se möjligheter och våga gå sin egen väg inför det stundande gymnasievalet. Avslutningsvis fick eleverna handfasta tips på hur de kan gå till väga för att söka sitt första jobb, vad ett CV och personligt brev bör innehålla.

- Förhoppningsvis blev framtiden mer klar för de som tittade. Något jag önskar att de ska ta med sig är att driv ofta slår kunskap, säger Hussein Fathel, programledare för Framtidskoll. 

Årskurs 9 på Kråkbergsskolan i Luleå tar del av livesändningen Framtidskoll.
Årskurs 9 på Kråkbergsskolan i Luleå deltog i årets upplaga av Framtidskoll. 

Undersökningar som Swedbank låtit genomföra visar att de flesta barn får sitt första bankkort när de är runt tio år gamla. Vid 13 års ålder har nästan alla ett bankkort. Över häften av alla elvaåringar och i stort sett alla 16-åringar har dessutom Swish. Det visar på vikten av att även barn och unga får lära sig hushålla och förstå pengars värde, både på lång och kort sikt för att stå väl rustade inför vuxenlivet.

- Genom att träna på att hantera pengar när du är ung har du en större chans att få en sund och hållbar ekonomi som vuxen. Många unga är intresserade av ekonomi och genom Framtidskoll ger vi dem tips hur de kan tänka för att ta kontroll över sin ekonomi och skapa sig den framtid de drömmer om, säger Therése Wiklund, projektledare samhällsengagemang på Swedbank.

Vill du veta mer om Framtidskoll eller redan nu vill anmäla dig till nästa år? Klicka in här eller kontakta ansvarig person i din region.

Oavsett om du är lärare, elev eller förälder så finns vi här för att hjälpa dig. Ställ en fråga så hör vi av oss så snart som möjligt.