Hem / Nyheter & Event / Norrbotten / Klass 5B från Sjulnässkolan tog hem Norrbottens regionala tävling i Skolhackathon

Klass 5B från Sjulnässkolan tog hem Norrbottens regionala tävling i Skolhackathon

Under måndagen utsågs Norrbottens regionala vinnare i Skolhackathon i Minecraft. Drygt 800 mellanstadieelever från Arvidsjuar, Boden, Gällivare, Luleå och Piteå har under hösten tagit sig an uppgiften att skapa ett hållbart drömsamhälle, med ett extra fokus på urbanisering, i Minecraft.

Skolhackathon har i år haft 3674 deltagande mellanstadieelever från 79 skolor i 29 olika kommuner. Deltagande regioner är Norrbotten, Västerbotten, Västernorrland, Dalarna, Stockholm, Skaraborg och Gotland. Inledningsvis har klasserna arbetat med Ung Företagsamhets läromedel Vårt Samhälle där de bland annat fått diskutera vilka delar som behövs i ett samhälle för att det ska fungera. Därefter har eleverna definierat uppdraget, idégenererat, byggt en skalenlig prototyp och avslutningsvis designat sitt drömsamhälle i Minecraft. Genom arbetets gång har eleverna visat prov på kreativitet, lösningsorientering och teamwork. 

sjulnässkolan 5B

Under måndagen genomfördes Norrbottens regionala final där 20 klasser presenterade sina bidrag inför en nyfiken och förväntansfull jury. Efter en utmanande överläggning korades slutligen klass 5B från Sjulnässkolan i Piteå som vinnare. På andraplats, och från samma skola, kom Sjulnässkolan 5A och tredjeplatsen knep Mariaskolan från Gällivare. Juryns motivering för den vinnande klassen löd: 

"Vinnaren presenterar med inlevelse och förståelse de innovativa lösningarna för samhället. Där finns en tydlig medvetenhet kring ekologisk hållbarhet och biologisk mångfald. Detta framkom tack vare att ni i er presentation ägnade tid åt att på ett tydligt och detaljerat sätt berätta om varje fokusområde. I generella drag är presentationen väl genomförd och detta följs upp genom att på ett bra och tydligt sätt svara på jurygruppens frågor. Där visar ni bland annat förmåga att se samband mellan funktioner i samhället.”

"Det var svårt att komma på alla lösningar och det gjorde att det blev en rolig utmaning", säger vinnarna från Sjulnässkolan 5b. Eleverna som presenterade inför juryn heter Hanna Andersson, Lukas Andersson och Olle Hällgren och de representerade hela klassens arbete. Eleverna säger att det är en obeskrivlig känsla och att de är lättade och glada att allt hårt jobb lönade sig. 

Elever

Ung Företagsamhet Norrbotten vill rikta ett stort tack till alla elever, lärare, jury, Teknikens Hus och våra finansiärer Boden Business Park och Sparbanken Nord för ett gott samarbete och genomförande av eventet. Nu väntar storregional final den 6:e december där de vinnande klasserna från respektive län möter varandra. 

Läs mer om Skolhackathon i Minecraft
Oavsett om du är lärare, elev eller förälder så finns vi här för att hjälpa dig. Ställ en fråga så hör vi av oss så snart som möjligt.