Hem / Nyheter & Event / Norrbotten / Norrbottenslärare testar nytt utbildningsmaterial om cirkulär ekonomi på lärarkonferens om hållbarhet och engagemang
Lärarkonferens Hållbarhet och Engagemang

Norrbottenslärare testar nytt utbildningsmaterial om cirkulär ekonomi på lärarkonferens om hållbarhet och engagemang

Under två dagar har gymnasielärare från Norrbotten träffats i Luleå för att lära sig mer om hållbarhet och entreprenörskap och för att testa ’Från Skräp till Skatt’, ett utbildningsmaterial om cirkulär ekonomi som utvecklats i Norrbotten och som uppmärksammar det lokala näringslivet.

Ung Företagsamhet har i samverkan med Teknikens Hus arrangerat en lärarkonferens om hållbarhet och engagemang den 9–10 februari 2023. Gymnasielärare från hela Norrbotten deltog under konferensen där vi har presenterat Från Skräp till Skatt – ett nytt utbildningsmaterial om cirkulär ekonomi som låter elever komma på affärsidéer utifrån spillmaterial från företag i länet.

”Vi vill utbilda elever till att bli framtidens företagare och anställda – och det betyder att vi också måste utbilda dem till att bli framtidens hållbara företagare” säger Linda Strandenhed, projektledare Ung Företagsamhet Norrbotten. ”Många elever vill skapa positiv förändring med sitt UF-företag men vet inte hur de ska göra för att skapa miljömässigt och socialt hållbara affärsidéer.”

Syftet med utbildningsmaterialet Från Skräp till Skatt är dels att hjälpa eleverna till en bättre förståelse av vad som gör produkter miljömässigt och socialt hållbara, dels uppmuntra eleverna till att komma på nya hållbara affärsidéer, gärna genom att använda sig av spillmaterial som redan finns runtomkring i länet.

”Det är viktigt för oss att främja innovation hos unga. Med hjälp av det här materialet får de möjlighet att upptäcka potentialen med restmaterial och se sin möjlighet att bidra till en mer hållbar konsumtion och produktion”, säger Linda Ökvist, pedagog vid Teknikens Hus.

Lärarna kommer från olika gymnasieprogram och olika skolor i hela länet. De deltog med stor entusiasm under konferensen.

”Idéerna flödade bland oss lärare och det kommer säkert att vara samma sak för eleverna. Från Skräp till Skatt kan bidra till fler entreprenöriella elever” säger Karin Olsson, lärare på Gränsälvsgymnasiet i Övertorneå.

”Genom Från Skräp till Skatt får vi redskap för att tänka kreativt.” säger Maria Mattsson, lärare på Hornavaskolan i Arjeplog.

”Intrycket av dagarna är positivt - vi rör oss från tunga hållbarhetsproblem till nya möjligheter.” säger Madelene Aheinen Westerlund, lärare på Hornavaskolan i Arjeplog.

Om Från Skräp till Skatt
Från Skräp till Skatt är ett utbildningsmaterial som handlar om cirkulär ekonomi, hållbar konsumtion och produktion och entreprenörskap. Det riktar sig dels till lärare som arbetar med Ung Företagsamhets processutbildning UF-företagande, dels till lärare och andra som är intresserade av att utbilda om cirkulär ekonomi. Materialet är framtaget av Ung Företagsamhet i Norrbotten och Teknikens Hus, i samarbete med Region Norrbotten, Luleå tekniska universitet och det lokala näringslivet i Norrbotten, med ekonomiskt stöd av Tillväxtverket.

Om Ung Företagsamhet Norrbotten
Ung Företagsamhet är en politiskt obunden, ideell utbildningsorganisation. Ung Företagsamhet arbetar i alla stadier av grundskolan samt på gymnasiet. Sedan 1980 har vi utbildat gymnasieelever i entreprenörskap genom processutbildningen UF-företagande. Det innebär att elever under ett läsår får starta, driva och avveckla ett UF-företag. I Norrbotten har UF-företag drivits sedan läsåret 1992–93.

Om Teknikens Hus
Teknikens Hus är Norrbottens science center och ett av landets första. I maj 1988 öppnades portarna och sedan dess har vi välkomnat fler än fyra miljoner besökare. Teknikens Hus vision är att tända gnistor för en smartare framtid – varje dag. Med utgångspunkt i interaktiva utställningar, skolprogram och publika aktiviteter vill vi öka intresset för teknik, naturvetenskap och matematik hos barn och unga och inspirera till högre utbildning och tillväxt i regionen.

Oavsett om du är lärare, elev eller förälder så finns vi här för att hjälpa dig. Ställ en fråga så hör vi av oss så snart som möjligt.