Hem / Nyheter & Event / Norrbotten / Save the date - Anmälan till Skolhackathon öppnar 14 augusti

Save the date - Anmälan till Skolhackathon öppnar 14 augusti

Är du mellanstadielärare i Norrbotten? Missa inte chansen att ge dina elever årets roligaste skoluppgift. Vårt omtyckta projekt Skolhackathon i Minecraft kommer tillbaka efter sommaren. Den 14 augusti öppnar anmälan upp för projektet.

Skolhackathon riktar sig främst till årskurs 4-6 och är ett spännande koncept där eleverna får känna delaktighet i samhällsfrågor och samtidigt lära sig mer om innovation, demokrati och entreprenörskap. Arbetet startar med att jobba med Ung Företagsamhets läromedel Vårt Samhälle, där eleverna utgår från vad som ingår i ett samhälle. Därefter börjar processen med att bygga och skissa fram sin prototyp, och slutligen går eleverna in i Minecraft, för att bygga upp det samhälle som de skapat.

Skolhackathon i Minecraft genomförs årligen och är ett samarbete mellan Ung Företagsamhet Norrbotten och Teknikens Hus. I fjol deltog drygt 800 mellanstadieelever från Arvidsjaur, Boden, Gällivare, Luleå och Piteå med uppdraget att bygga sitt drömsamhälle. Efter sommaren öppnar vi upp för en ny omgång och välkomnar mellanstadieskolor från samtliga kommuner i Norrbotten. Anmälan är öppen mellan den 14 augusti och 29 september 2023, så lägg in datumen i din kalender så du inte missar att anmäla er. 

En skola som deltog 2022 var Harads skola i Bodens Kommun. Så här sammanfattade lärare Stina Bergström arbetet med Skolhackathon: 

"Att arbeta med Skolhackathon i Minecraft är utvecklande och spännande på många sätt. Att låta eleverna arbeta i en designprocess som byggs vidare steg för steg från förförståelse till egna idéer som sedan utvecklas genom de olika stegen i processen ger en möjlighet för eleverna att samarbeta på nya sätt. Materialet om vårt samhälle, ger eleverna en god förförståelse för hur ett samhälle fungerar och hur mycket som behöver samverka i ett fungerade samhälle. Dessutom är Minecraft en plattform där elever oavsett bakgrund och språk kan mötas i en gemenskap där de tillsammans kan utrycka sina kreativa idéer och utveckla dem tillsammans med andra.”

En förutsättning för att kunna arbeta med Minecraft Education Edition som verktyg är att skolan har tillgång till Microsoft 365 licenser. Är du osäker på hur det ser ut på din skola? Ladda ned vår guide som du hittar på Skolhackathon-sidan nedan och kolla med IT-ansvarig på din skola eller med kommunen du jobbar i. 

Läs mer om Skolhackathon här
Oavsett om du är lärare, elev eller förälder så finns vi här för att hjälpa dig. Ställ en fråga så hör vi av oss så snart som möjligt.