Hem / Nyheter & Event / Östergötland / Årets Emax stipendiater i Linköping

Årets Emax stipendiater i Linköping

De är två av landets främsta unga entreprenörer

Gymnasieeleverna Rebecka Johansson och Ruben Rustan har utsetts till årets Emax-stipendiater för sitt entreprenörskap. Stipendiet delas ut i samarbete mellan Linköpings kommun och Ung Företagsamhet.

Stipendiet innebär att de får delta på Emax Sverige på Chalmers Lindholmen i Göteborg i juni, som samlar landets främsta unga entreprenörer i åldrarna 18-20 år. Syftet är att skapa ett forum för unga människor där de får inspiration, kunskaper och inte minst ett brett kontaktnät. Emax har tidigare blivit utnämnt till Europas bästa evenemang för entreprenörskap.

 

Årets stipendiater

I år var det Rebecka Johansson och Ruben Rustan, båda från Katedralskolan, som fick ta emot stipendierna under en högtidlig ceremoni vid stadshuset. Rebecka har drivit UF-företaget Kaffe med klass, som säljer ekologiskt kaffe av hög kvalité. Ruben som har drivit Gödsel Gossarna UF har tagit fram ett närproducerat gödningsmedel på restprodukter från kaffe och ägg.

– Jag har sett fram emot att driva UF-företag ända sen jag började gymnasiet, och valde ekonomi just för att få stort utrymme att göra det. Men att det skulle gå så här bra hade jag inte räknat med. Det har varit ett fantastiskt år där jag har lärt mig otroligt mycket, berättar Ruben.

– Hela UF-året har varit väldigt lärorikt. Ett exempel som vi tar med oss är att våga lita på sin egen förmåga mer. Det är bra att ta hjälp ibland, men vi insåg också att vi själva hade bäst insikt i problemen och vilken lösning som skulle vara det bästa för företaget. Sen har vi även lärt oss mycket om att arbeta i grupp, och helheten kring att driva ett företag förstås, säger Rebecka.

– För vår del var nog den största lärdomen att vi behövde anpassa oss som personer efter olika situationer och behov. Vid säljtillfällen till exempel vill vissa kunder bara köpa snabbt, medan andra vill ta sin tid och prata och lära känna företaget mer, säger Ruben.

Året har även varit utmanande på flera sätt.

– Vi skötte all produktion av gödslet helt själva, vilket både var fysiskt och psykiskt utmanande. Det var otroligt tidskrävande och krävde bra samarbete i teamet, säger Ruben.

– Vår affärsidé var först att sälja kaffe genom klasser och föreningar. Men vi märkte snabbt att intresset var ganska lågt, vilket betydde att vi behövde ställa om. Vi fick idén att istället sälja till företag och kontor runt om i landet, vilket gjorde det möjligt för oss att sälja större volymer. Det var en lång process att byta fokus på det sättet, men det lönade sig i slutändan, berättar Rebecka.

 

Text: Malin Wictorén, Linköpings kommun 

Foto: Linnea Jägestedt, Ung Företagsamhet

Läs hela reportaget här
Oavsett om du är lärare, elev eller förälder så finns vi här för att hjälpa dig. Ställ en fråga så hör vi av oss så snart som möjligt.