PRAO som ger Framtidskoll

Över 600 elever har redan nåtts av Framtidskoll! Under 2020 tvingades många högstadieskolor tänka om kring PRAO och gjorde egna lösningar, med förhoppning om att åter kunna låta eleverna praktisera i näringslivet VT-21. Så blev dock inte fallet. UF:s koncept Framtidskoll som under vårterminen lanserats i Skaraborg blev då ett välkommet komplement på många skolor.

Framtidskoll, som arrangeras i UF-regioner över hela Sverige, är ett samarbete mellan UF och Sparbankerna och Swedbank. Det består av en halvdag med föreläsningar om privatekonomi, entreprenörskap och arbetsmarknad som nu under pandemin erbjudits digitalt. I konceptet ingår även UF:s läromedel Min framtid & ekonomi, där kapitlet om självkännedom och yrkesvägar passar perfekt inför PRAO och gymnasieval.

Alla skolor i Skövde får Framtidskoll!

I Skaraborg har lanseringen av Framtidskoll börjat i Sparbanksstiftelsen Alfas/Swedbanks kommuner (Falköping, Gullspång, Hjo, Karlsborg, Mariestad, Skövde, Tibro och Töreboda). I Skövde, som är Skaraborgs största kommun, har samtliga elever i årskurs 8 deltagit eller kommer att delta i Framtidskoll, både kommunala och fristående skolor.

Pengar, privatekonomi, lön och framtid...

”Pengar, privatekonomi, lön och framtid. Viktiga bitar för var och en som om några år ska ut i arbetslivet. Att vidare få veta mera om entreprenörskap, reflektera över sina framtidsplaner och förmågor som kan leda till ökad självkännedom. Det viktiga bitar som Framtidskoll tar upp och våra elever får till sig.”, säger Åsa Axelsson som är skola- och arbetslivsamordnare i Skövde kommun. Hon har länge har fört dialog med UF, främst kring den omfattande SSA-plan som tagits i kommunfullmäktige och där UF sitter med i arbetsgruppen men nu även kring PRAO.

Panel från näringslivet pratar jobb och gymnasieval

Bilal El-Ghariri är projektledare för samhällsengagemang på Swedbank och föreläser om privatekonomi under Framtidskoll samt ingår också i den panel som samtalar om arbetsmarknad, gymnasieval och framtidsutsikter i passet ”Jobbkoll”.

"Det är många unga som vill lära sig mer om privatekonomi och vi hjälper gärna till! Genom att informera hur eleverna kan påverka sin ekonomi, rustar vi dem inför framtiden. Ekonomi behöver inte alls vara krångligt. För mig handlar det om att underlätta och öka förståelsen hos ungdomar kring många av de val man behöver göra runt sin ekonomi - både nu och framöver" säger han.

efter Framtidskoll känner sig många tryggare inför sitt val

Övriga deltagande i panelen är olika personer från respektive kommuns näringsliv och intresset har varit stort att bidra med goda råd till kommunens elever i årskurs 8. Grahns konfektyr och Metsä Tissue har också haft en fast plats i panelen för Skövde respektive Mariestad.

Tunaholmsskolans elever nöjda

Eleverna har möjlighet att svara på frågor under föreläsningarna med hjälp av Menti, vilket varit uppskattat. Många skolor väljer också att utvärdera sina PRAO-veckor efteråt. Sofi Densborn, studie- och yrkesvägledare på Tunaholmsskolan i Mariestad, var bland de första att boka in Framtidskoll och berättar att både elever och lärare varit positiva.

”Eleverna tycker det är stort med gymnasievalet” säger hon, ”men efter Framtidskoll känner sig många tryggare inför sitt val". Många elever tyckte också om att jobba med Min framtid & ekonomi.

Räkna med Framtidskoll nästa läsår!

Nu kvarstår ett par skolor i Skövde och Mariestad innan Framtidskoll tar sommarlov. Men nästa läsår kommer Sparbanksstiftelsen Alfas kommuner återigen kunna boka in Framtidskoll, och dialog pågår med fler Sparbanksstiftelser för att göra det möjligt för ännu fler kommuner att ta del av Framtidskoll.

”Tanken är att det ska vara en naturlig del av skolornas årshjul”, säger Hanna Hjalmarsson Bohrén, grundskoleansvarig på UF Skaraborg.
”Hittills har vi nåt över 600 elever och till hösten kommer fler skolor kunna erbjudas Framtidskoll. Det har varit ett uppskattat koncept, och jag tror de flesta kommer vilja boka in det även då PRAO innebär studiebesök i arbetslivet igen. Det här - för många nya - arbetssättet där vi för- och efterarbetar prao tror jag har kommit för att stanna” säger Hanna.

Se Skövde kommuns film om PRAO:

Vill du veta mer om Framtidskoll? Kontakta mig!

Hanna Hjalmarsson Bohrén
Projektledare, Skaraborg
Kontakta mig om:
Frågor som rör våra läromedel, grundskola och SSA, samt fakturering och hemsida.