Saman driver egna modemärket "Saman Amel":

Ung Företagsamhet har gett mig allt!

Fakta
Namn:
Saman Amel
Kommer från:
Stockholm
Aktuell:
Driver ett eget klädmärke, Saman Amel. Han startade sitt företag redan på gymnasiet där han sydde upp och sålde slipsar och flugor.

Jag ville bli nya Zlatan. Jag hade spelat fotboll hela mitt liv och det gick väldigt bra. Sedan skadade jag mig och såg fotbollsdrömmen krossas. Jag började fundera på vad jag älskar mer och insåg att jag alltid varit intresserad av mode och att klä mig snyggt. Min mamma har alltid sytt och tillverkat kläder så redan i sexan började jag designa kläder. Jag gick på Textila gymnasiet i Stockholm och startade ett UF-företag döpt efter mig själv, Saman Amel UF. Jag sydde upp och sålde slipsar och flugor.

I dag är jag 22 år och driver ett eget modemärke som också heter Saman Amel där jag ritar och designar främst herrkostymer. Mitt företag jobbar med tidlös elegans. En kostym ska kunna vara lika snygg om 20 år. Därför har vi valt att inte jobba med nya kollektioner hela tiden som andra modemärken gör. Vi vill dra ner på shoppingcykeln och satsa på kvalitet istället. Britterna skapade skrädderi men italienarna gjorde det lite mer casual. Jag inspireras av det italienska hantverket som inte är lika formellt.

Ung Företagsamhet har gett mig allt jag har idag. Utan den erfarenheten skulle jag nog inte sitta här. Jag såg mig som en kreatör men jag lärde mig att ska du driva ett företag måste du också vara företagsam, en entreprenör.

Mitt tips till dig som funderar på att starta UF-företag är att hitta ett område som du och dina företagskompisar tycker är roligt. Ni kan starta ett konstgalleri eller vad som helst! Jag startade ett klädmärke och hittade något jag tyckte var kul. Jag vill inspirera dig att våga göra samma sak, precis som många andra har inspirerat mig. För mig har Ung Företagsamhet varit ett hur stort kliv som helst, bland annat en väg in till kläddesignern J. Lindeberg.

Jag bor fortfarande hemma och det händer att min mamma knackar på min dörr på morgonen och tycker att jag har gått upp tidigt. Jag inser då att det redan är morgon och jag har suttit uppe hela natten och kommit på idéer och ritat. Passion för mig är att du hellre vill göra det du tycker är kul än att sova.

Ung Företagsamhet gör skillnad.

Oavsett om du är lärare, elev eller förälder så finns vi här för att hjälpa dig. Ställ en fråga så hör vi av oss så snart som möjligt.