Hem / Nyheter & Event / Skåne / GÄST: Nya UF-temat Framtidskoll inspirerade niorna på Fäladsgården

GÄST: Nya UF-temat Framtidskoll inspirerade niorna på Fäladsgården

Text och foto: Linda Vodopija Stark, kommunikatör på barn- och skolförvaltningen, Lunds kommun.

Nya perspektiv på yrkesförberedande gymnasieprogram, en inblick i hur det är att driva företag – och en chock över hur mycket pengar det blir på ett år om man köper snabbmat flera gånger i veckan istället för att äta skolmaten.

Niondeklassarna på Fäladsgården var fulla av ny kunskap efter torsdagens (5 oktober) förmiddag med Ung Företagsamhets nya föreläsningsupplägg Framtidskoll.

Skolan har haft ett samarbete med UF sedan 2017. Nytt för i år är att skolan valt att lägga till nya temaområdet Framtidskoll, berättar Ann Stjernqvist, lärare i svenska och spanska och utvecklingsansvarig för entreprenöriellt arbete på Fäladsgården:

­- I fjor bestod Framtidskoll av att UF skulle komma ut och ha en filmvisning om olika typer av yrken, men det var inte ett upplägg vi riktigt fastnade för. I år har de gjort erbjudandet mer interaktivt där gäster deltar på plats här på skolan och berättar live om sina livs- och yrkeserfarenheter. Då blev det mer frestande att tacka ja till det.

Emmy Bohlin, en av UF:s skolinspiratörer, inledde med att prata om entreprenörskap och hur olika ett eget företagande kan se ut och bestå av. Hon betonade även vikten att inte känna för stor press och stress kring vilket program man ska välja.

­- Att byta program går bra. Att gå ett program och sedan välja en annan yrkes- eller studieinriktning senare i livet är också helt normalt. Det viktigaste är att ni går och går ut gymnasiet, eftersom det skapar så mycket bättre förutsättningar för er senare i livet. Utan en gymnasieutbildning blir det mycket svårare för er när det gäller högre studier, jobb och andra typer av utvecklingsmöjligheter.

Även om femtonårige Axel Marklund inte kommer satsa på ett yrkesförberedande program upplever han att det är nyttigt att lära sig mer om hur jobbchanserna ser ut om man går ett yrkesförberedande program.

­- Jag tycker det var bra att de berättade hur bra möjligheter till jobb det finns direkt efter gymnasiet om man går ett sådant program. Och det var roligt att få besök av intressanta personer som driver egna företag i vårt närområde och höra om deras olika val i livet. Det kan bli bra, trots att man inte har en tydlig utstakad väg från dag ett.

Det var just de tankegångarna Ann Stjernqvist hoppades skulle kicka igång hos eleverna efter UF-dagen:

­- Många av våra elever siktar främst in sig på de studieförberedande programmen på gymnasiet. Eftersom vi är väl medvetna om att det finns en blomstrande arbetsmarknad som väntar många av dem som väljer de yrkesförberedande programmen försöker vi på olika sätt skapa intresse även kring dem.

Klasskompisarna Ritha Andersson och Astrid Carlberg uppskattade att få kunskap om hur det kan vara att driva ett eget företag. Men det som gjorde störst intryck på dem var Sparbanken Skånes föreläsning om vikten av att ha koll på sin ekonomi.

­- När de sa att det blir cirka 10 000 kronor på ett år om man går och äter snabbmat på lunchen några dagar varje vecka i stället för att gå till matsalen, då tänkte jag ”jäklar, det är ju lika mycket som en ny mobil”, säger Ritha Andersson.

Ann Stjernqvist är nöjd med dagen och att höra elevernas reflektioner:

­- De här dagarna arrangerar vi för att vi vill att eleverna ska skakas om lite, att de ska se att det inte bara finns högskoleförberedande program, och att man inte, när man väljer till gymnasiet, gör ett val som behöver påverka hela livet.

­- Det finns många vägar till samma mål och man kan nå samma mål på många olika sätt.

FäladsgårdenLund
Niondeklassarna Axel Marklund, Astrid Carlberg och Ritha Andersson på Fäladsgården tycker det var givande att människor som drev företag i Lund med omnejd berättade om sina livsval och hur livet som egenföretagare var under skolans UF-dag.

 

 

Oavsett om du är lärare, elev eller förälder så finns vi här för att hjälpa dig. Ställ en fråga så hör vi av oss så snart som möjligt.