Hem / Nyheter & Event / Skåne / Heja Havre UF är Årets UF-företag i Skåne 2020
Heja Havre Grupp

Heja Havre UF är Årets UF-företag i Skåne 2020

När Ung Företagsamhet Skånes stora tävlingsdag gick av stapeln i digital form den 20 mars så var det Heja Havre UF som placerade sig överst på pallen i den åtråvärda kategorin Årets UF-företag.

Företaget gör en vegansk instant gröt som är redo att avnjutas som ett mellanmål när magen börjar kurra, men det var inte deras första affärsidé.

När Maja Szokolay, Nora Persson, Agnes Wallin och Stella Heffler gick samman för att starta ett UF-företag så var deras fokus på att utveckla ett havremjölkskoncentrat.

- Vi ville minska mängden vatten som fraktas runt i onödan och istället ta fram ett koncentrat. Vi arbetade med idén fram till oktober men tillslut insåg vi att kunskapsluckorna i vår grupp var för stora för att kunna ta fram koncentratet, säger Stella Heffler, produktionsansvarig.

Företaget hade redan nu arbetat fram ett kontaktnät och byggt upp ett varumärke som de inte ville gå för långt ifrån när de skulle tänka ut en ny affärsidé. Gruppen var överens om att det behövdes ett nytt mellanmål på marknaden som var enkelt, veganskt och hållbart. Då kom de på sin instant mellanmålsgröt med olika smaker.

Heja Havre arbetade först fram tre smaker som var Äpple & Kanel, Jordnötssmör & Choklad och Pepparkaka.

- Äpple & Kanel var en given klassiker, Pepparkaka var en säsongssmak inför julen och jordnötssmör & choklad var en lite roligare variant. Min egen favorit är Äpple & Kanel, fortsätter Stella.

När företaget väl hade hittat sin affärsidé och tog fram sin gröt så har UF-året gått utan några större problem.

- Det har inneburit mycket jobb att få ihop alla produkter men samarbetet i gruppen har fungerat bra och problemlösningsförmågan är hög, intygar företaget.

Den 20 mars på tävlingsdagen fick UF-företaget träffa en digital jury för att tävla om att bli Årets UF-företag i Skåne 2020. Detta var den sista delen i tävlingen där de tidigare hade blivit bedömda på en företagsrapport, presentationsfilm och mässagerande.

- När konferenciern läste första meningen på motiveringen till vinnaren under prisutdelningen så var vi tveksamma men sen så förstod vi ganska snabbt att det var vi, berättar gruppen.

Nu kommer företaget från ProCivitas i Helsingborg att tävla vidare på SM i Ung Företagsamhet den 18-19 maj för att göra upp om platsen som Årets UF-företag i Sverige 2020.

Artikel med alla vinnare, nominerade och motiveringar hittar du här!

Den livesända prisutdelningen ser du i sin helhet här!

 

Heja Havre Produkt

 

Oavsett om du är lärare, elev eller förälder så finns vi här för att hjälpa dig. Ställ en fråga så hör vi av oss så snart som möjligt.