Hem / Nyheter & Event / Skåne / UF-året 2021/2022
Ung Företagsamhet

UF-året 2021/2022

Vilket år det har varit! Vi rivstartade med livesändningen StartUp 2021 och avrundade med det första fysiska SM i Ung Företagsamhet på 3 år. Däremellan har det varit allt från inställda mässor till fredsprisnomineringar.  Här summerar vi UF-året 2021/2022!

Den 22 september producerades StartUp 2021 och blev startskottet för ett händelserikt UF-år. Evenemanget anordnades tillsammans med UF-regionerna Stockholm och Göteborg och blev en livesändning fylld med inspiration och information inför det kommande entreprenöriella läsåret. Härliga gäster blandades med intressanta reportage och det blev verkligen den perfekta starten på UF-året.

När UF-företagen var startade och UF-året gick från "Starta-fasen" till "Driva-fasen" så kunde vi konstatera att fler än någonsin fått chansen att starta UF-företag. 3700 gymnasieelever runt om i Skåne var registrerade när höst övergick i vinter och begreppet "UFantligt många!" myntades. 

Under vintern som följde tillkännagavs det att organisationen JA Worldwide, som Ung Företagsamhet är en del av, blivit nominerad till Nobels fredspris. JA Worldwides stora framgångar med att stärka ungdomars egen förmåga att hantera sin ekonomiska situation, genom en otrolig global räckvidd och förmåga att fungera som en enande kraft i mångfalden, låg bakom nomineringen av organisationen.

Trots att det återigen skulle genomföras fysiska evenemang under våren 2022, så var även detta UF-år påverkat av covid-19. På grund av kraftigt ökad smittspridning under vintern och nya restriktioner, så tvingades vi ställa in alla våra 7 planerade mässor under vårterminen och snabbt ställa om till digitala alternativ. Mässor blev istället digitala tävlingsdagar, skyltning på Emporia och försäljning via UF-gallerian. Dessutom kunde den regionala tävlingsdagen hållas på plats på Malmö Live, där cirka 300 elever och 100 jurymedlemmar deltog. Proats UF, från Malmö Idrottsgymnasium, blev korade som Årets UF-företag i Skåne, efter en hel dag och kväll på Malmö Live, fylld med pitchar inför jury, mässa och prisutdelning.

Allt fler grundskolor i Skåne har börjat arbeta med Ung Företagsamhet under året och därmed har fler barn fått träna sina entreprenöriella förmågor. Vår grundskoleverksamhet har dessutom synts på evenemang såsom InnoCarnival och SM i Ung Företagsamhet, där, bland andra, H.K.H Prins Daniel tog stort intresse i Ung Företagsamhets arbete på grundskolan.

Och äntligen(!!), efter två långa pandemi-år, så kunde SM i Ung Företagsamhet återigen arrangeras som ett fysiskt evenemang! För första gången någonsin anordnades SM i Göteborg och rekordmånga, över 9000 personer, besökte evenemanget. Det blev inga skånska guld år, men vi är så oerhört stolta över våra fantastiska unga entreprenörer som kommer vara enorma tillskott för det skånska näringslivet i framtiden.

Med ett sådant fantastiskt år i ryggen återstår bara för oss på Ung Företagsamhet Skåne att tacka alla våra partners som möjliggör vårt arbete, alla UF-lärare för sitt engagemang och givetvis alla fantastiska UF-företagare som vi har här i Skåne! Till er och till alla andra som varit med oss under året – TACK! 

/Ung Företagsamhet Skåne

ufskane_partners_2021_2022

Oavsett om du är lärare, elev eller förälder så finns vi här för att hjälpa dig. Ställ en fråga så hör vi av oss så snart som möjligt.