Hem / Nyheter & Event / Skåne / Vi summerar UF-året 2022/2023

Vi summerar UF-året 2022/2023

Ännu ett fantastiskt UF-år lider mot sitt slut. Det har varit ett händelserikt läsår med massor av nya upplevelser och lärdomar att ta med sig. Detta UF-år har för första gången sedan 2018/2019 varit helt fritt från pandemi och restriktioner, vilket har gett oss större möjligheter att utveckla Skånes unga entreprenörer. Innan det är dags för sommar och semester, får ni gärna hänga med oss på en sammanfattande skildring av UF-året 2022/2023!

I september kickade vi igång UF-året med StartUp 2022 i Helsingborg Arena, där över 2000 gymnasieelever närvarade. StartUp är ett event som hålls årligen för att informera och inspirera eleverna inför det stundande UF-året. De tre föregående åren hade detta event arrangerats på distans på grund av pandemin och därmed kändes det extra härligt att se alla taggade elever som ville starta sin UF-resa med oss.
Vill ni vara med på StartUp 2023? Anmälan hittar ni här!

Höst och Starta-period övergick till vinter och Driva-fasen och hela 3607 gymnasieelever i Skåne registrerade UF-företag innan deadline 1 december. Till hjälp för alla dessa elever hade vi också 673 registrerade UF-lärare. Under året genomfördes tre grundutbildningar för nya UF-lärare och många deltog dessutom på den årliga lärarkonferensen i samband med SM i Ung Företagsamhet.

I höstas hade vi också den stora äran att annonsera filmen Framtidskoll för grundskolan. Filmen är framtagen i samarbete med våra partners Swedbank och Sparbanken Skåne och är riktad till elever i årskurs 8–9. Den tar upp aktuella ämnen som gymnasieval, entreprenörskap, framtidens arbetsmarknad och privatekonomi. Framtidskoll har koppling till läroplanen och kan bokas som visning i klassrum, aula eller till och med som biosittning.

UF-alumni är ett nätverk för de som har drivit UF-företag och vill fortsätta utveckla sin företagsamhet tillsammans med likasinnade. Entreprenörsboost var det första Alumni-eventet som anordnades under året och gjordes i samarbete med Emax och Företagarna Young. Med inspirerande föreläsningar och peppande workshops blev detta ett mycket uppskattat event. Ännu ett event ägde rum under våren, där alumnerna fick hänga med en rekryterare från Plett under en eftermiddag. Där fick de chansen att ställa frågor och få nya insikter om det kommande arbetslivet.

En glädjande nyhet vi fick i februari var att den globala och ideella utbildningsorganisationen JA Worldwide, som Ung Företagsamhet är en del av, hade nominerats till Nobels fredspris för andra året i rad. Ung Företagsamhet har varit en del av nätverket JA Worldwide sedan 1980.

När våren äntligen kom till Skåne var det inte bara solskenet vi hade saknat, utan även en period fylld av roliga evenemang. I början på mars rivstartade vi med UF-mässan på Emporia i Malmö, där över 350 UF-företag kom för att bygga montrar, pitcha affärsidéer och sälja sina produkter. Under tre dagar fick vi se när totalt 1200 elever imponerade på köpcentrets besökare med sin energi, kreativitet och entreprenöriella förmåga.

Efter ett par veckors återhämtning från UF-mässan var det dags för nästa stora event som var den regionala Tävlingsdagen 2023. De UF-företag som hade kämpat sig hit inom de olika tävlingskategorierna, fick nu chansen att pitcha inför en jury som i sin tur skulle utse vinnarna. Efter en lång dag av pitchande, presenterades vinnarna till slut under en storslagen prisutdelning på Malmö Live. Av dessa pristagare var det 14 UF-företag som tog sig vidare till nästa stora äventyr – SM i Ung Företagsamhet i Stockholm.

SM gick av stapeln i slutet på maj och fullbordade UF-året 2022/2023. De bästa UF-företagen från Sveriges 25 regioner samlades för att ställa ut på Stockholmsmässan under två dagar. Utöver mässa var det återigen pitchar som stod på schemat, för att ge juryn möjlighet att utse de bästa UF-företagen inom de olika tävlingskategorierna. Skåne tog tyvärr inte hem något pris i år, men med tre nomineringar åkte vi hem med Skåne-flaggan i topp.

Slutligen vill vi på Ung Företagsamhet Skåne tacka alla våra partners som möjliggör vårt arbete, alla UF-lärare för sitt engagemang och givetvis alla fantastiska UF-företagare som vi har här i Skåne! Tack till alla som varit med och bidragit till detta fantastiska UF-år. Vi ses igen till hösten!

Oavsett om du är lärare, elev eller förälder så finns vi här för att hjälpa dig. Ställ en fråga så hör vi av oss så snart som möjligt.