Hem / Nyheter & Event / Skaraborg / Årets pristagare från grundskola och kommun
Prisutdelning från Skara kommunhus

Årets pristagare från grundskola och kommun

6 maj var det åter dags för UF Skaraborgs digitala prisutdelning, där Årets grundskola, UF-kommun och vinnarna i grundskoleutmaningen Idéer som gör det möjligt korades. Dessutom delades ett antal guldstjärnor ut. Prisutdelningen live-sändes från Skara kommun, vinnarna av Årets UF-kommun 2021.

Prisutdelningen inleddes med vinnarna i Idéer som gör det möjligt, där eleverna i årskurs 5 i Götene fått i uppdrag av Dafgårds att ta fram ett nytt, vegetariskt mellanmål. Det är den första mer omfattande grundskoleutmaningen för UF Skaraborg och också första gången det finns en verklig mottagare.

”Det har varit så otroligt uppskattat, både hos kommunen, lärare och elever, men inte minst Dafgårds. Många företag vill verkligen bidra och göra skillnad, redan i grundskolan” säger UF Skaraborgs grundskoleansvarig Hanna Bohrén.

Vinnarna av de olika tävlingarna i Idéer som gör det möjligt, kommer tillsammans med ytterligare några grupper från alla fem skolorna i Götene få ställa ut på SM i Ung Företagsamhet 24 maj. Vinnarna av ”Dafgårdspriset” kommer också få provlaga sin rätt tillsammans med Dafgårds! Se filmen från provlagningen här!

Årets guldstjärna är en utmärkelse som, liksom Årets UF-kommun, kom till förra året. Det är ett sätt för UF Skaraborg att, på klassiskt skolmanér, ge en uppmuntran till personer inom skolor och kommuner som verkligen gjort något extra. En skillnad från förra året är att även ett team fick en guldstjärna, precis som för Årets UF-lärare under E-week. Ofta är det ju ett team som gör skillnad, t ex en driven näringslivsstrateg och en skolchef!

Årets grundskola går till en grundskola i Skaraborg som både arbetat med UF:s koncept och samverkat med UF på ett särskilt sätt – ett regional pris som UF Skaraborg är ensamma i Sverige om och delades ut för 5:e året. Det här läsåret kändes Källby Gård i Götene som ett givet val! På Källby Gård arbetar lärarna med Vårt samhälle sedan många år, men det senaste året även med Se möjligheterna och har flera gånger deltagit i Idéer som gör det möjligt, bland annat som pilot för den nya digitala plattformen, där även en film spelades in. Läraren Sebastian Didier, som också fick en guldstjärna, har också deltagit i ett Teacher Talk för hela UF Sverige där han berättade om sitt arbete.

Årets UF-kommun inrättades i Skaraborg förra året och gick då till Skara.

”Det var inte lätt att utse en vinnare! Många kommuner har verkligen tagit nästa steg för att lyfta sina elever, men när vi jämförde allt stod Skövde ut som vinnare. Det de åstadkommit är fantastiskt, och vi har hela tiden dialog om att utveckla Skövde med hjälp av UF” säger Louise Samuelsson, UF Skaraborgs regionchef.

Skara fick som Årets UF-kommun 2021 stå som värd för prisutdelningen och näringslivsstrateg Helena Nyman Friberg var med på scen.

“Vi är mer än stolta över att vara den första kommunen som fått utmärkelsen. UF har stor prioritet här och det finns många engagerade personer inom både det privata och offentliga. Det är jättekul att det märks och prisas!” säger hon. Nu fick hon digitalt lämna över titeln Årets UF-kommun till Skövde. Kanske det blir en live-sändning från Skövde nästa vår?

Alla pristagare och utmärkelser:

Årets guldstjärnor gick till (med motivering): 

  • Sebastian Didier, grundskolelärare, Götene när andra ser en kris ser du en möjlighet, och du har blivit en förebild för lärare i hela Sverige!
  • Maria Karlsson, grundskolelärare, Skövde  där andra kanske hade varvat ner, där gasar du på – och du har hela laget med dig!
  • Birgitta Jacobsson, studie- och yrkesvägledare, Skövde– vars varma hjärta flammar av både kärlek till eleverna och av kämpaglöd!
  • Anna Meneses Andersson, enhetschef Skövde - en möjliggörare av rang som inte ger sig, vare sig i första eller andra taget!
  • Helena Nyman Friberg, näringslivsstrateg, Skara – på samma gång vild idéspruta och stadig klippa!
  • Leif Lagergren, skolchef och Emelie Thim, näringslivsstrateg Götene (team) – ni har bevisat att teamwork verkligen ÄR dreamwork!

Årets grundskola blev Källby Gård, Götene

Motivering:
Årets grundskola är en skola som vågar ta möjligheterna när de kommer.

Som tillåter kreativitet i alla ämnen och verkligen jobbar som ett team.
Och där eleverna i klassrummet alltid är på en upptäcktsresa!
En skola som är en ständig KÄLLA till motivation och glädje

Övriga nominerade:
Billingskolan, Skövde – Gullstensskolan Äldre – Gullspång och Åsle Friskola – Falköping.

Årets UF-kommun gick till Skövde kommun

Motivering:
Detta är en handlingskraftig kommun där UF är en självklar aktör i SSA-arbetet.

En framåtlutad kommun som ständigt har ett utbyte och dialog med UF, såväl på grundskolan som på gymnasiet.
En modig kommun som kanske har det högsta berget att bestiga – ni är på väg mot toppen, och från där vi står har vi en milsvid utsikt över oändliga möjligheter tillsammans.

Övriga nominerade: Götene, Lidköping och Skara

Idéer som gör det möjligt - grundskoleutmaning med årskurs 5

En utmaning där grundskoleelever får ta fram en idé eller innovation. Årets uppdragsgivare var Dafgårds, där alla elever i åk 5 på Götenes skolor fått i uppdrag att ta fram ett nytt, vegetariskt mellanmål som är snabbt och enkelt, gott och klimatsmart. Idéerna ställdes ut på UF:s hemsida och en jury med representanter för Dafgårds utsåg vinnarna:

 Dafgårdspriset: Vegetarisk Sambosa, Prästgårdsskolan

Motivering: Med kreativitet i enkelheten gör detta mellanmål att vi blir spända och förväntansfulla. Det väcker vår lust att provsmaka! Det är också en genuin utmaning och ett nytänk för Kockarna på Dafgårds. Utmaningen var att presentera ett mellanmål som är enkelt, gott, nyttigt, snabbt och klimatsmart - det har verkligen Sambosa från Prästgårdsskolan lyckats med! Vi ser fram emot att ta emot eleverna och provlaga i Köket i Källby!

Övriga nominerade: Nacho Pacho, Ljungsbackenskolan och Fruktisen, Prästgårdsskolan.

Bästa presentation: Fast Burrito, Ljungsbackenskolan

Motivering: "Fantastisk bra helhet med en röd tråd som sträcker sig stolt genom hela konceptet. Presentationen är lika pigg och snabb som produkten och här hittar man även en väldigt välarbetad målgruppsanalys. 

Övriga nominerade: Frutti Pancakes, Ljungsbackenskolan och Nacho Vegan Style, Lundabyn.

Bästa slogan: Veggie Boost, Lundabyn Slogan: ”För en extra kick på dagen!”

Motivering: "Vass slogan som svarar fint på produktnamnet och som ger en genomtänkt helhet. Här bemästrar man ord med en vass penna och man lyckas med konsten att väva samman copyn. Detta är något som ger en klar boost." 

Övriga nominerade: Fruktplätt, Källby Gård och Skärabörgs wrap, Lundabyn

Bästa förpackning: Fruktplätt, Källby Gård

Motivering: Med en fin och tydlig design samt en helhet med en sammankopplad slogan knyter man ihop ”fruktpåsen” med vad som blir resultatet efter att man ätit den här färgsprakande mellisen.

Övriga nominerade: Halloumi cakes, Hällekis skola och Hot’n’cheese, Källby Gård.

Bästa hållbara idé: Vegetarisk Sambosa, Prästgårdsskolan

Motivering: Vinnaren av Bästa hållbara idé har med klimatsmarta råvaruval och en tydlig röd tråd lyckats presentera ett mellanmål som verkligen är hållbar ur alla aspekter. Att vinnarna också har haft mycket genomarbetade kopplingar till dom globala målen gör att sambosa från Prästgårdsskolan är vinnaren!

Övriga nominerade: Pizza pepper bun, Prästgårdsskolan och Bon Appetita, Prästgårdsskolan.

Se prisutdelningen här!
Oavsett om du är lärare, elev eller förälder så finns vi här för att hjälpa dig. Ställ en fråga så hör vi av oss så snart som möjligt.