Hem / Nyheter & Event / Skaraborg / Årets Skolhackathon i Minecraft avgjort!
Bilder från den vinnande klassens Minecraft-värld

Årets Skolhackathon i Minecraft avgjort!

Under tisdagsförmiddagen 6 februari möttes de 8 tävlande skolklasserna i Skaraborgs regionala final i Skolhackathon i Minecraft där varje grupp fick träffa juryn. Efter överläggning stod det klart att årskurs 5B från Prästgårdsskolan i Götene tog hem vinsten och får representera Skaraborg i den nationella finalen 9 februari.

De deltagande klasserna har sedan i höstas arbetat fram sitt drömsamhälle, i år med särskilt fokus på klimatanpassning, med hjälp av Ung Företagsamhets läromedel Vårt samhälle. Efter att ha byggt en skalenlig prototyp av samhället har de sedan programmerat det i Minecraft och förberett en muntlig och skriftlig presentation. I processen tränar eleverna även samarbete och fatta demokratiska beslut.

Idag träffade representanter från varje klass en jury, bestående av Louise Samuelsson, tidigare regionchef på Ung Företagsamhet Skaraborg och en av initiativtagarna till Skolhackathon i Minecraft i Skaraborg, Daniel Valldén som studerar ekonomi och Ivar Norlin, spelutvecklare på Aurora Arts i Skövde. Alla tre jurymedlemmarna är också UF-alumner, dvs de har själva drivit UF-företag!

Eleverna emottogs i det digitala mötesrummet av Anna Carlin från Dalénium Science Center och slussades sedan en grupp i taget in i ett annat digitala rum där juryn väntade tillsammans med Hanna Bohrén från Ung Företagsamhet Skaraborg. Efter att ha tagit del av alla presentationerna och överlagt avgav juryn följande motivering:

”Klassen har använt spelets medel på ett kreativt sätt. Ni har skapat en detaljrik och genomtänkt värld med snygg design. Innovativa lösningar runt varje hörn och skydd av djur och natur, för en hållbar framtid. 
Det märks att ni har fått förståelse för hur samhället fungerar, genom att rådfråga en miljöstrateg och inspireras av UF:s läromedel. 
Vi hoppas att Skaraborg blir mer som ”
Hackatown”!
Grattis Prästgårdsskolan 5B!”

Nu har klassen några dagar på sig att ladda inför den nationella finalen på fredag, där de får möta skolor från Dalarna, Gotland, Stockholm, Västernorrland, Norrbotten, Skåne, Blekinge, Jönköping och Västerbotten.

Läs mer om Skolhackathon i Minecraft!

FLER NYHETER

Oavsett om du är lärare, elev eller förälder så finns vi här för att hjälpa dig. Ställ en fråga så hör vi av oss så snart som möjligt.