Hem / Nyheter & Event / Skaraborg / Pilottest och filminspelning för ny grundskolesatsning på Skaraborgs-skolor
En robot som ger mat till hemlösa

Pilottest och filminspelning för ny grundskolesatsning på Skaraborgs-skolor

Innovationsövningen Idéer som gör det möjligt har länge använts på grundskolor runt om i UF-Sverige, men nu får övningen en ny digital plattform som pilottestas av grundskolor i Skaraborg och Västerbotten. Det spelas också in en ny film, där skådespelarna är elever och lärare i årskurs 6 på Källby Gård i Götene.

Idéer som gör det möjligt är en tilläggsövning till UF:s läromedel Se möjligheterna, där elever på framför allt mellanstadiet får ta fram egna innovationer. Det kan vara allt från ”life hacks” till lösningar på de stora världsproblemen. Övningen kan också kopplas till ett uppdrag från ett företag eller en kommun. UF Skaraborg har anordnat Idéer som gör det möjligt vid tre tidigare tillfällen; som workshop på UF-mässan 2018 med Broholmsskolan i Lidköping och IM i Hjo, inför och på UF-mässan 2020 då Korsberga skola ställde ut i samarbete med Balthazar och Hjo kommun, och en digital variant med stöd av Lärarförbundet Skövde vårterminen 2021, då Friskolan Metis i Skara och Källby gård i Götene deltog. 

Just nu pilottestas en ny digital plattform för Idéer som gör det möjligt på grundskolorna Källby Gård i Götene och Åsle Friskola i Falköping samt på några skolor i Västerbotten, för att kunna användas över hela Sverige. UF Sverige tar även fram en film om Idéer som gör det möjligt där elever och lärare på Källby gård berättar om sitt arbete. Filmen kommer sedan att användas på UF:s webb för att presentera Idéer som gör det möjligt.

I Skaraborg planeras för en premiär av den nya plattformen då alla elever i årskurs 5 på Götenes grundskolor kommer få ett uppdrag av ett företag. UF Skaraborg har många förfrågningar från företag i Skaraborg som vill jobba med grundskolan och verkligen göra skillnad på riktigt, och Idéer som gör det möjligt är ett bra sätt att arbeta med samverkan mellan skolan och näringslivet.

På bilden ovan syns en av uppfinningarna från Källby Gård; en robot som åker ut med mat till hemlösa, och nedan en av Åsle Friskolas uppfinningar; en solcellsanläggning som monteras på en bil och som driver bilen med solel! 

Bil med integrerad solcellsanläggning som producerar el.
Elever på Åsle Friskola åk 4-6 har konstruerat en solcellslösning som laddar bilen medan du kör!

 

Oavsett om du är lärare, elev eller förälder så finns vi här för att hjälpa dig. Ställ en fråga så hör vi av oss så snart som möjligt.