Skolhackathon i Minecraft
Harads skola i Bodens Kommun deltar i årets upplaga av Skolhackathon i Minecraft. Eleverna, som går i årskurs 5 och 6, har kommit en bra bit in i processen och har bland annat definierat uppdraget, idégenererat och byggt en skalenlig prototyp av sitt drömsamhälle. Utifrån prototypen ska eleverna nu skapa ett digitalt samhälle i Minecraft Education.
Vi fick möjligheten att besöka Harads skola för att följa deras arbete med Skolhackathon i Minecraft. Vi blir väl mottagna av lärare Stina Bergström som arbetat med projektet. Stina och en av eleverna visar stolt upp prototypen de byggt och förklarar bakgrunden till samhällets olika delar. Vattenkraftverk, sjukhus, grönområden och det lokala viltföretaget Svantes Vilt och Bär är några delar som finns med i klassens drömsamhälle.
I klassrummet har eleverna precis påbörjat bygget i Minecraft Education. Något som de minst sagt sett fram emot. Stina berättar att eleverna längtat efter att få bygga i Minecraft men att det varit viktigt att jobba med Ung Företagsamhets läromedel Vårt samhälle innan det. På så sätt fick eleverna börja tänka igenom vad som behövs i ett samhälle, och de kom fram till att det behövs väldigt många olika saker.
Kreativiteten sprudlar i klassrummet och eleverna är bland annat nyfikna på vilka andra skolor som deltar och vilka de kommer möta i juryn under den regionala tävlingen. Stina är överlag väldigt positiv och delar med sig av lite tankar kring projektet:
"Att arbeta med Skolhackathon i Minecraft är utvecklande och spännande på många sätt. Att låta eleverna arbeta i en designprocess som byggs vidare steg för steg från förförståelse till egna idéer som sedan utvecklas genom de olika stegen i processen ger en möjlighet för eleverna att samarbeta på nya sätt. Materialet om vårt samhälle, ger eleverna en god förförståelse för hur ett samhälle fungerar och hur mycket som behöver samverka i ett fungerade samhälle. Dessutom är Minecraft en plattform där elever oavsett bakgrund och språk kan mötas i en gemenskap där de tillsammans kan utrycka sina kreativa idéer och utveckla dem tillsammans med andra."
Vi vill passa på att tacka Stina och hennes elever för ett trevligt besök och önskar er stort lycka till framöver!
Skolhackathon i Minecraft arrangeras av Ung Företagsamhet Norrbotten och Teknikens Hus. Satsningen finansieras av Boden Business Park och Sparbanken Nord. I Bodens Kommun deltar i år även Hedens skola, Mårängskolan, Torpgärdsskolan och Svartbjörnsbyns skola.