Hem / Nyheter & Event / Södermanland / Intervju med rådgivaren Caxton Njuki

Intervju med rådgivaren Caxton Njuki

Vad innebär det att vara rådgivare till ett UF-företag och varför ska man ställa upp? Denna fråga har vi på Ung Företagsamhet besvarat många gånger och nu får vi höra det från en rådgivares perspektiv. Att han är engagerad är det inga tvivel om och nu har vi på Ung Företagsamhet fått veta mer om vad det är som driver Caxton Njuki att engagera sig som rådgivare år ut och år in

Berätta om vad du pysslar med om dagarna!

”Jag driver ett företag som heter Caxton Sports Management och är professionell idrott-och hälsocoach. Det innebär att jag hjälper människor att optimera sin potential, både kopplat till karriär men även på det personliga planet. Jag har även skrivit en bok tillsammans med Erik Ullsten som vi kallar ”Five Star Boost”. Den handlar om hur man kan maximera sitt liv vare sig man är företagare, anställd eller vill få ett rikare liv på det personliga planet.”

Utöver det sitter Caxton i nio olika styrelser varav ett avisory board. Men det som det hela tiden kokar ihop till är att det handlar om är människor som vill någonstans. Caxton sitter bland annat med i Ung Företagsamhet Södermanlands styrelse och har i flera års tid engagerat sig som rådgivare till UF-företag.

Du har varit rådgivare flera gånger tidigare, vad innebär det att vara rådgivare för dig?

”För mig innebär det kortfattat att få möjligheten att följa med på den här företagsresan som ungdomarna gör och få möjlighet att bidra med mina erfarenheter.”

Många UF-företag kontaktar Caxton för att få hjälp med marknadsföring eftersom han är en person som syns väldigt mycket. Men utöver det har han ett väldigt stort nätverk som han även kan bidra med till UF-företaget.

”Kommer de och frågar om ämnen som jag inte är lika vass på så har jag personer i mitt nätverk som är duktiga på det, så man ska inte vara rädd som rådgivare att man måste klara av allting. Det kommer vara en del som du är duktig på och det andra kommer ni kunna lösa tillsammans!”

Vad är ditt bästa minne från att varit rådgivare?

”Det bästa minnet är helt klart mötet när resan är över och man får ta del av alla erfarenheter som de har fått med sig från sitt UF-år. Den personliga utvecklingen är det bästa av allt, resan har ju bara börjat för dem och det är så kul att se att dem är flygfärdiga."

Caxton berättar om ett exempel när det var en kille som han träffade under UF-året som efter några år kontaktade Caxton på LinkedIn för att träffas på en fika. UF-företaget sålde en sprayflaska som var till för barn för att kunna ”spraya bort alla spöken”.

”Affärsidén i sig kanske inte var den bästa, men för mig handlade det om att visa att ”jag ser dig”. Så jag köpte tre flaskor och det gav resultat! Killen kom ihåg det och kontaktade mig många år efteråt. Det är ju wow! Att få dem att växa och förhoppningsvis känna ”Caxton ställde upp för mig, jag ska ställa upp för nästa”.

På det sista mötet med UF-företaget brukar Caxton alltid uppmana UF-eleverna, som efter UF-året blir UF alumner, att om de får chans att vara rådgivare ska dem ta den och skickar stafettpinnen vidare.

Är du UF alumn? Bli rådgivare! Du om någon har ju bra erfarenhet av hur det är att driva ett UF-företag. Om du loggar in på hemsidan så kan du klicka på "Bli rådgivare" och registrera dig i vår rådgivarmatchning där UF-företagen kan kontakta dig. 

Varför tycker du att andra ska bli rådgivare till ett UF-företag?

”Jag kan se det ur två perspektiv, ur ett företagarperspektiv och ur ett personligt perspektiv. Ur företagsperspektivet är det en fantastisk möjlighet att kunna göra ett CSR-projekt. Man kan göra så mycket nytta på en helt ny nivå! Det går att dra det här hur långt som helst, man kan t.ex. koppla det med EU:s globala mål #4 – utbildning. Som rådgivare är man med och utbildar dessa ungdomar. Om man ser det ur ett personligt perspektiv så tycker jag att det är medmänsklighet att vara rådgivare. Att vara med och skapa ett ännu bättre samhälle!"

"ATT VARA MEDMÄNNISKA & STÄLLA UPP MED EN LITEN DEL AV SIN TID FÖR EN VÄLDIGT BRA SAK."

En sista fråga, är du rådgivare i år?

”Jajamen! Har mitt första möte med tre tjejer nästa vecka. Dem skrev till mig på Instagram och fråga om jag kunde tänka mig att vara deras rådgivare och om jag ville ta ett möte. Jag vet inte vad dem har för affärsidé ännu, men självklart ställer jag upp så får dem komma och pitcha sin idé så tar vi det därifrån!”

Är du intresserad av att bli rådgivare?

Läs mer om rådgivarrollen och registrera dig i vår rådgivarmatchning. Där kan UF-företag kontakta dig och matchas ihop med rådgivare. Läs mer här.

Oavsett om du är lärare, elev eller förälder så finns vi här för att hjälpa dig. Ställ en fråga så hör vi av oss så snart som möjligt.