UF-alumnen Kajsa är Årets nyföretagare i KFV-regionen!
Nyligen utsågs Årets Nyföretagare 2023 i KFV-regionen (Katrineholm, Flen, Vingåker). Vinnaren är givetvis UF-alumn och heter Kajsa Ekengren, som drev UF-företag 2019/2020! Vi har ställt några frågor till Kajsa angående priset och hennes resa med företaget Gr8Meal.
”Gr8meal är ett cateringföretag som grundades år 2020 i Vingåker utav Kajsa Ekengren.
Gr8meal har en vision om att återinföra den svenska hemmalagde husmanskosten i på marknaden. Vår affärsidé är att tillverka all mat från grunden i vårt kök i Vingåker. Här tillverkas våra svenska klassiker såsom raggmunk med fläsk, pannbiff, kålpudding samt järpar. Med lokalt kött och svenska råvaror är vi nu ett etablerat företag i Södermanland. Men jobbar ständigt utåt för att komma ut till nya privatpersoner och företag!”
Hur känns det att vinna Årets nyföretagare i KFV?
Det känns fantastiskt och var något jag inte var beredd på. Det glädjer mig att man ser utanför boxen här. Det fanns andra mycket större företag som var kandidater, företag med större omsättning och mer kapital. Men det gör mig otroligt glad att juryn väljer att lyfta fram just mitt företag.
Jag är i en bransch där priser ändras från dag till dag. Det är inget man kan ta för givet eller rida ut vågen på. Denna konjunktur som tagit Sverige med storm gör att våra konsumenter är försiktigare med sina utgifter och mat är en stor sådan. Jag har gjort mitt yttersta och tagit fram min största entreprenör för att ro hem detta. Det finns så många företag som redan har stängt på grund av detta problem.
Hur kom du på din affärsidé?
Under min skoltid arbetade jag på OKQ8 och hittade intresset för att jobba med livsmedel. Jag tyckte det var kul och insåg snart att folk var i behov av något snabbt, gott och billigt.
Jag insåg även problemet med att ha med sig matlådor jämt och har även en snickare till partner. Många dagar blev det köttbullar och makaroner vilket man till slut tröttnar på.
Jag ville göra något hemlagat. Med inspiration från min farmor så insåg jag hur värdefullt det är att äta bra hemlagad mat från grunden. Efter skolan saknade jag viss klassisk skolmat och skapade mitt koncept efter det.
Mitt sortiment skulle bestå av hemlagad mat från grunden och fokus var på husmanskost för att återinföra exempelvis järpar, kålpudding och raggmunk till vardagen.
Jag har också många vänner som är gluten- och laktosintoleranta. Därav blev det naturligt för mig att försöka göra all mat i största mån både gluten och laktosfri.
Vad är det bästa med ditt företag?
Det bästa med Gr8Meal är att det är så personligt. Kunder pratar med mig om sina magbesvär och jag gör då allt för att vårt sortiment ska passa alla. Folk som förstår betydelsen i att det finns glutenfri mat är stor då det är många som har dessa besvär.
Jag tycker även att det är så otroligt viktigt att det finns en person bakom företaget som ger personliga svar, tar åt sig kritik och gör något bra av det, samt att vi alltid utgår från kundens perspektiv.
Vad har varit jobbigast?
Jag var inte beredd på hur psykiskt jobbigt det är att driva företag. Det är jag som ägare som bär ansvaret för att samtliga jobb blir utförda, hur lång tid saker kan ta att driva, utveckla och sälja.
Man ska även vara beredd på att ge en affärsidé fem år av sitt liv. Fem år av tålamod och uthållighet. Annars har man inte gett det en ärlig chans att flyga.
Vad är ditt framgångskoncept?
Jag ser framgång som milstolpar, att ta mig från ett ställe till ett annat. Jag vet inte vart jag kommer hamna i framtiden, men just nu trivs jag med att utveckla detta bolag så mycket det går!
Vad har du för tips till våra UF-företagare?
Se utanför boxen och ta vara på tillfället. Ta det seriöst för många blir miljonärer på sina idéer senare i livet. Samt ta vara på alla kontakter du skapar dig, man vet aldrig när man kan behöva dem. Satsa även och var med i tävlingar!