Edyoutell - Från UF till AB
Hösten 2019 startades ett UF-företag under namnet ‘17sagor UF’. De ville ge nästa generation en ärlig start. Funderingen var “Hur kan vi göra lärandet om hållbarhet inte bara enkel men även underhållande?”. Deras lösning är 17 sagor. 17 lärorika barnböcker om de 17 globala målen. Året gick över förväntan för 17sagor UF. Allt började i januari 2020 då böckerna började tryckas, under mindre än ett halvår såldes boxarna och spred sig till många förskolor och privatpersoner runt om i landet. UF-företaget fick fin respons från lärare och föräldrar som uppskattade produkten.
Idag har tjejerna i 17sagor UF blivit Edyoutell och säljer sina barnböcker som AB, en resa som inte alltid är enkel. Vi talade med tjejerna som gått från UF till AB om hur det var att driva UF-företag och hur de driver sitt företag idag. Trevlig läsning!
Vad fick er att starta AB efter ert UF-år?
Anledningen till att vi ville fortsätta att driva bolaget efter UF-året var att det var hög efterfrågan på vår produkt. Med våra böcker sprider vi ett viktigt budskap samt uppmanar till samtal, diskussion och reflektion kring hållbar utveckling. Vi ville fortsätta så att ännu fler barn får upp ögonen för dessa mål samt vad de kan bidra med i sin vardag. Vi tror starkt på att i unga åldrar lär man sig bäst!
Vad var det bästa med att driva UF-företag?
Det bästa med att driva UF-företag var entreprenörskapen som väcktes hos oss. Det fanns inte en sekund vi inte tänkte på företaget, nästa steg eller hur vi kunde utvecklas. Vi brann så mycket för produkten vi skapat och med all positiv feedback vi fick så hade man alltid känslan att vi gjorde något bra och ville fortsätta kämpa för att få ut vår produkt. Det var en sån härlig känsla att andra uppskattade produkten och tyckte den gjorde skillnad!
Vad lärde ni er om er själva? Vad stötte ni på för utmaningar/motgångar? --> Hur tog ni er igenom motgångarna?
Vi hade ett sådant driv som aldrig förr! Det var kul att se. Samtidigt som vi ofta gick varandra på nerverna och fick lära oss att hantera varandra. Det var nog den största utmaningen faktiskt. Men samtidigt väldigt lärorikt självklart.
Vad är det bästa med att driva eget företag? (Efter UF-året)
Det bästa med att driva eget företag är att man jobbar med något man tycker är kul och brinner för. Vi är fem stycken som nu sitter i styrelsen, tre nya personer och två kvar som också drev UF-företaget. Vi alla jobbar för samma mål och får ett utvecklande utbyte av varandra och de utmaningar vi jobbar med. Man lär sig något nytt varje dag! Att driva eget företag är väldigt lärorikt och givande.
Vad är det svåraste med att driva eget företag? (Efter UF-året)
Det svåraste med att driva eget företag är att det är väldigt mycket ansvar. Det är alltid något som finns att göra och man kan aldrig andas ut och känna att man är klar.
Vad kan ni ge UF-företagare som vill starta AB för tips?
Tips till er som vill starta AB från UF- Trivs med de ni startar upp företaget med! Det krävs också mycket tid och planering och att sträva efter samma mål som de man driver företaget med är viktigt. Brinn för eran idé, annars kommer ni tappa motivationen. Det är en så viktig del som man kommer långt med om man har.
Vad kan ni ge UF-företagare för tips under UF-året?
Nätverka! Kontakter kommer ta er långt.
Vad är det bästa med Ung Företagsamhet?
Det bästa med Ung Företagsamhet är att man fick upp ögonen för vad driva eget verkligen innebär. Vi fick testa på allt och lite till, allt mellan att pitcha för klassen till att pitcha för investerare. Vi kom väldigt långt och bakom det låg hårt arbete. Men arbetet i sig var så roligt så man ville inget hellre än att fortsätta jobba och driva företaget framåt. Vi är väldigt tacksamma för skolan vi gick på, de gav mycket utrymme för att jobba med UF och det gjorde skolan betydligt roligare!
Följ Edyoutell på Instagram här.
17sagor UF (Edyoutell) vann följande kategorier under Entreprenörskap på riktigt i Stockholm år 2020:
Årets UF-företag
Årets Vara
Årets Hållbara UF-företag
Årets Monter
Årets Innovation