Hem / Nyheter & Event / Stockholm / Investera i framtidens företagsamhet

Investera i framtidens företagsamhet

I år är det 40 år sedan Ung Företagsamhet bildades. Verksamheten startade i Östergötland där Ung Företagsamhets grundare, Jan Ekermann och Robert W Grubbström, var verksamma. 40 år senare finns vi i hela Sverige och närmare en halv miljon gymnasieelever har drivit UF-företag sedan starten 1980. Sedan 2010 finns vår verksamhet också på grundskolan och varje år arbetar fler än 50 000 elever i årskurs 1-9 med våra läromedel.

Ju tidigare desto bättre

Att träna entreprenörskap i tidig ålder har positiv effekt på uthållighet, kreativitet och framförhållning - viktiga egenskaper när man ska ut i arbetslivet.

Av forskning vet vi att den som drivit UF-företag på gymnasiet inte bara får högre lön, än den som inte har drivit UF-företag, utan även har minst 20 procent högre sannolikhet att starta företag, över 40 procent högre sannolikhet att nå chefsposition och 20 procent lägre sannolikhet att vara arbetslös. Erfarenheterna från ett UF-år gör med andra ord skillnad, både för individen och för samhället.


Tillsammans gör vi skillnad

Ungefär 30 procent av en årskull i gymnasiet driver UF-företag varje år. Det är förstås bra men betyder också att så mycket som 70 procent inte får samma möjlighet. De flesta elever får alltså inte möjlighet att träna på att starta och driva de företag som ska bli nästa generations arbetsgivare. Det är både oroande och onödigt. Och det vill vi ändra på. Vi vill att alla ska ges samma möjlighet att träna sin företagsamhet och sitt entreprenörskap inom ramen för sin skolgång. För att nå dit behöver:

  • kursen entreprenörskap vara obligatorisk på alla gymnasieprogram
     
  • läroplanen för grundskolan få tydligare skrivningar kring entreprenörskap
     
  • stödet till vår organisation ska bli mer långsiktigt


Stöd Ung Företagsamhet

Vill du vara med och investera i framtidens företagsamhet? Det finns många sätt att engagera sig. Kanske vill du och ditt företag bli partner till oss på Ung Företagsamhet? Läs mer om partnerskap här.

Ett annat sätt att engagera sig är att vara rådgivare åt ett UF-företag, och stötta eleverna under deras UF-år. Läs mer om att vara rådgivare här.

Du kan också välja att bli gåvogivare, antingen för en engångsinsättning eller för löpande insättningar. Vill du specifikt stötta en av våra 24 regioner så går det givetvis bra. Läs mer om att vara gåvogivare här.

Ditt engagemang är en viktig pusselbit för att fler ungdomar ska få chansen att välja sin egen framtid. Ta gärna kontakt med oss så berättar vi mer om oss och hur din investering i framtidens företagsamhet gör skillnad.

Tack för ditt engagemang!

Oavsett om du är lärare, elev eller förälder så finns vi här för att hjälpa dig. Ställ en fråga så hör vi av oss så snart som möjligt.