Hem / Nyheter & Event / Stockholms län / UF-företag på speeddate med rutinerade rådgivare
ung företagsamhet näringslivets hus

UF-företag på speeddate med rutinerade rådgivare

En övning i att pitcha sin affärsidé – och att knyta kontakter. Breadbag UF var ett av UF-företagen som lyckades knyta till sig en rådgivare när Östra Real och den lokala Rotary-klubben höll i en speeddate. 

27 UF-företag från natur-, samhälls-, och ekonomiprogrammen vid Östra Real samlades i Näringslivets Hus i Stockholm när skolan tillsammans med Stockholm Strand Rotary-klubb höll i vad de kallade en speeddate mellan unga och etablerade entreprenörer.  

Målet: att UF-företagen ska knyta till sig rådgivare – och därmed bocka av ett obligatoriskt moment för UF-året. 

Elin Glifberg, Alice Källsäter, Filip Pandeya och Johanna Nyblom driver Breadbag UF, som ska sälja brödpåsar i bomull för att bröd ska hålla sig längre, var ett av UF-företagen som fick napp. Något som redan verkar ha betalat sig. 
– Vi har fått en rådgivare, men vi ska jobba för att få fler. Gärna någon som är kunnig i marknadsföring, säger Alice. 
– Man känner redan nu att det ger mycket. Bara när vi har pratat med en person så är det som att vi har en ny produkt. Man märker att de är erfarna, säger Elina. 

LÄS ÄVEN: UF-alumner prisades som Årets unga grundare

Elina läser ekonomiprogrammet men övriga tre går på naturvetenskapliga programmet – en ovanlig kombination men som de tror stenhårt på. Kvartetten tycker att UF-företagande borde finnas på fler program. 
– Vi har olika kunskap. Nu är det ju mycket kring innovation och miljö och där har vi bra koll, säger Johanna. 
– Och jag kan bokföring, affärsplan och sånt, säger Elina. 

Gänget är väldigt taggade inför UF-året och fyllda av förväntningar.
– Vi kommer säkert göra många misstag, men det kommer vi lära oss mycket av. Så slipper vi kanske göra de sen när det är mer pengar på spel, säger Johanna. 

Östra Real och Rotaryklubben har haft samarbetet i flera år vilket ger eleverna en bra chans att få rådgivare och en övning i att pitcha tidigt i UF-året enligt UF-läraren Helena Palmheden. De har även fler liknande tillfällen och jobbar  för att utöka UF-företagandet på fler program.
– Det här är ett sätt att träna att ta kontakt och en jättechans att få en massa bra råd för eleverna. Vi erbjuder möjligheten, men det är eleverna själva som måste ta kontakten, säger hon. 

ung företagsamhet

Tord Elfwendahl från Stockholm Strand Rotary-klubb har jobbat med och stöttat Ung Företagsamhet sedan starten 1980. Rotaryklubben har haft ett samarbete med Östra Reals UF-företagare länge, något som betyder mycket enligt Tord. 
– Det är stimulerande. Vi har medlemmar som ställer upp och håller fördjupade föreläsningar på skolan också. Vi vill utveckla ungdomars ledarskap och visa att entreprenörskap är en väg framåt. Det är en chans att vara med att påverka, att så ett litet frö, säger han. 

FLER NYHETER

Oavsett om du är lärare, elev eller förälder så finns vi här för att hjälpa dig. Ställ en fråga så hör vi av oss så snart som möjligt.