Långt ifrån alla får driva UF-företag
Totalt 33 706 gymnasieelever driver UF-företag läsåret 2019/2020 i Sverige men färska siffror från Skolverket och Ung Företagsamhet visar att engagemanget ser olika ut och varierar kraftigt beroende gymnasieprogram. På naturvetenskapsprogrammet är det till exempel endast 9 procent av eleverna som driver UF-företag.
Fortsatt visar årets siffror att andelen elever som driver UF-företag på estetiska programmet och inom yrkesförberedande program, som till exempel Fordons- och Transportprogrammet, är fortsatt mycket låg, med motsvarande 6 procent och 5 procent.
– Dessa elever, och många andra med dem, tar examen utan en väl underbyggd förmåga att starta och driva de företag som ska bli nästa generations arbetsgivare. Det är både oroande och onödigt när framtiden i allra högsta grad är beroende av fortsatt företagsamhet, säger Johannes Crona.
Ung Företagsamhet arbetar för att alla elever ska ges samma möjlighet att träna och utveckla sin kreativitet, företagsamhet och sitt entreprenörskap. För att möjliggöra detta vill vi att entreprenörskapskursen blir obligatorisk på samtliga gymnasieprogram och att samtliga skolor och kommuner erbjuder företagande enligt UF-modellen i gymnasiet.
– Genom forskning vet vi att personer som drivit UF-företag i gymnasiet oftare startar företag än andra, har lägre arbetslöshet och tjänar mer. Att driva UF-företag gör med andra ord skillnad, både för individen och samhället, säger Johannes Crona, regionchef Ung Företagsamhet Stockholm.
För mer statistik, besök ungforetagsamhet.se.
För mer information, kontakta:
Johannes Crona, regionchef Ung Företagsamhet Stockholm
Tel: 0709-686643, johannes.crona@ungforetagsamhet.se