Frank har integration som affärsidé – startade som UF-företag
Sälja toalettpapper – vad gör jag för samhällsnytta då? Frank Dallal Hedström minns hur han själv sågade sin första affärsidé till ett UF-företag. I stället använde han sin egen livshistoria.
Bara några år tidigare hade han flytt från kriget i Syrien, via gummibåt över Medelhavet och efter en tuff resa genom Europa till slut kommit till Råneå utanför Luleå som 15-åring. Vägen vidare in i det svenska samhället gick via språket, där han själv propsade på att få börja i en vanlig högstadieklass direkt, och stöttande personer i sin närhet, berättar Frank.
Men många får inte samma chans tänkte han. Tillsammans med två andra skolkompisar, Reza och Dennis, startade han istället Yalla Yalla Integration UF och började föreläsa om sociala normer, gömd rasism och kulturkrockar.
– Vi var ett bra team med tre olika perspektiv. Dennis som var uppvuxen i Sverige, jag, som kom från Syrien, och Reza, som kom från Afghanistan, och kunde prata om hur det är att komma hit som invandrare, vilket är olika beroende på vilket land man kommer från, säger Frank.
De fick mycket uppmärksamhet för sitt arbete och vann även pris som Årets innovation. Så när UF-året tog slut tog Frank företaget och företagsidén vidare. Först som konsult där han jobbade bland annat med Arbetsförmedlingen för att få in fler nyanlända på arbetsmarknaden, men när Frank blev frustrerad över att inte tillräckligt många enligt honom fick chansen tog han nästa kliv och startade fler egna företag.
Idag driver han en byggfirma, ett städbolag och en biltvätt. Totalt 15 anställda, varav 12 har invandrarbakgrund.
– För många av mina anställda är det här deras första jobb i Sverige och en del har varit här fem-tio år. Men de levererar. Det här är hållbara, anställningsbara personer, men de har inte fått chansen, säger Frank.
– Nu ska jag också vända mig till fler utsatta grupper, exempelvis personer som har hamnat snett eller suttit i fängelse och har avtjänat sitt straff men har svårt att komma tillbaka till samhället.
Drivkraften är hans egen livshistoria.
– Det är inte lätt att få en chans här, jag har haft folk som har stöttat mig men också fått många nej. Jag ville att folk skulle tro på mig som person inte blanda ihop mig med fördomar eller en svartmålad bild av invandrare. Jag tror på människor. Man måste ge folk en chans.
Han betonar betydelsen av att ha drivit UF-företag, något som inte var helt givet då han gick humanistiska programmet. Men tack vare en studievägledare fick han tips om att välja UF-företagande som individuellt val.
– Om jag inte hade drivit UF-företag hade jag inte startat ett aktiebolag. Det var genom Ung Företagsamhet som jag fick lära mig knyta kontakter, få in affärer, frihet att styra mina arbetstider och ta ansvar. Det är viktigt. Jag fick smak på att om jag anstränger mig så får jag saker tillbaka.
– UF-företagande är viktigt. För om jag inte kan få någon att tro på mig så har jag en chans att skapa ett eget jobb.
Även om han åstadkommit mycket på kort tid är målen långt högre än så. Norrbottens största arbetsgivare är ett mål - att skapa förändring i samhället ett annat.
– Jag jobbar ändra synen på nyanlända och att också lyfta det positiva med invandringen. Det är ganska tufft klimat här, är man inte från området är det svårt att få jobb, samtidigt har vi stora utmaningar med att klara arbetskraften. Men det håller på att ändras, nu anställs inte bara Kalle utan även Imad som lastbilschaufför.
Hans arbete har fortsatt att uppmärksammas. Senare i november kan han prisas av kungen på Slottet när ”Årets nybyggare” delas ut. Frank utsågs nyligen till ”Årets unga pionjär” i Norrland. Det är Stiftelsen Internationella Företagare i Sverige, IFS, som ligger bakom priserna.
– Att få chansen att komma till Slottet och träffa kungen, knyta kontakter med betydelsefulla personer känns roligt och spännande. Det ger energi och en stolthet.