Hem / Nyheter & Event / Ung Företagsamhet Sverige / Hållbarhet het trend när över 200 UF-företag gör upp i SM i Ung Företagsamhet 

Hållbarhet het trend när över 200 UF-företag gör upp i SM i Ung Företagsamhet 

Minska matsvinn, återvinna material och återbruk. Hållbarhetstrenden är stark när över 200 UF-företag ska kämpa om segern i SM i Ung Företagsamhet 2022. I år hålls tävlingarna för första gången i Göteborg.  

Efter två digitala SM i Ung Företagsamhet är det återigen dags för ett fysiskt evenemang. Efter att i flera decennier arrangerats i Stockholm är det nu Göteborg som för första gången står värd för mästerskapet. 

SM i Ung Företagsamhet hålls 23-24 maj på Svenska Mässan och består av två olika delar. Dels ställer 226 UF-företag ut sina företagsidéer och produkter i mässhallarna, där allmänheten är välkommen, och dels tävlar företagen om SM-guld i 16 olika kategorier. 

Varje tävlingskategori har en jury med representanter från näringslivet som väljer ut de skarpaste företagen. 

Det finns många exempel på framgångsrika företag som har börjat sin resa som UF-företag däribland Locker Room Talk, som även vann ”Årets UF-företag” 2017, Färsking, Quinyx och RedLocker.   

- Nu kan vi ge hela Västsverige en inblick i framtidens entreprenörer, visa på företagsamhet, innovationskraft och hur barn och ungdomar utvecklar sina entreprenöriella förmågor. Dessutom är det ju en möjlighet att få träffa Sveriges bästa UF-företagare. säger Isabelle Svahn, tf regionchef på Ung Företagsamhet Göteborg.  

För att kvalificera sig till SM har UF-företagen först behövt kvala via regionala tävlingar. Den mest prestigefyllda kategorin är ”Årets UF-företag” där segrarna även får representera Sverige i EM, Gen-E, i Tallinn senare i sommar. 

Förra året vann Shear Joy med sin affärsidé om att tillvarata överbliven ull och av denna skapa trädgårds- och hemprodukter.  

Och hållbarhets- och miljötänk är en fortsatt stark trend bland årets finalister. 

Affärsidéer som kretsar kring allt ifrån att ta hand om olika typer av matsvinn, restprodukter till att återbruka och återvinna material finns exempelvis hos drygt hälften av de 38 finalisterna i “Årets UF-företag”. Men det finns även gott om andra spännande affärsidéer kring samhälls- och stadsutvecklingsutmaningar hos de deltagande UF-företagen. 

- Det är roligt att se alla finalisterna och deras kreativitet när det gäller affärsidéer.  Samhället står inför en stor grön omställning för att klara de globala hållbarhetsmålen och därför är det glädjande att se att så många har ett hållberhetsfokus. De unga är verkligen framtidens arbetskraft, säger Isabelle Svahn. 

För mer information om SM, se även ungföretagsamhet.se 

Om Ung Företagsamhet   

Ung Företagsamhet är en politiskt obunden, ideell utbildningsorganisation och är en del av den globala organisationen Junior Achievement, som nominerats till Nobels fredspris 2022. Sedan 1980 har vi utbildat över 520 000 gymnasieelever i entreprenörskap genom utbildningen UF-företagande.

Genom Ung Företagsamhet får elever på gymnasiet möjlighet att starta och driva egna företag - från affärsidé och marknadsanalys till finansiering, marknadsföring, försäljning och ekonomisk redovisning. Företagen kallas för UF-företag (UF=Ung Företagsamhet) och arbetet delas in i fyra faser: inför, starta, driva och avveckla.  Över 30 procent av en årskull gymnasieelever i Sverige driver UF-företag varje år, dvs ca 36 000 unga.  

Sedan 2010 arbetar vi även i grundskolan. Ung Företagsamhet ger barn och ungdomar möjlighet att träna och utveckla sin kreativitet, företagsamhet och sitt entreprenörskap. Vi driver även nätverket UF alumni. Vi har 24 regionkontor, ett nationellt kansli och ca 130 anställda i hela landet. Vi stöds av offentliga medel och det privata näringslivet. 

Oavsett om du är lärare, elev eller förälder så finns vi här för att hjälpa dig. Ställ en fråga så hör vi av oss så snart som möjligt.