Hem / Nyheter & Event / Ung Företagsamhet Sverige / Högstadieelever imponerade på stjärnkocken - tog fram ny smak på Gorbys
Vinnarna av Dafgårdsutmaningen 2024

Högstadieelever imponerade på stjärnkocken - tog fram ny smak på Gorbys

Kom på en helt ny smak på klassikern Gorbys. Den uppgiften fick Skaraborgs högstadieelever sätta tänderna i under Ung Företagsamhet Skaraborgs grundskoleutmaning. En jury med stjärnkocken Leif Mannerström i spetsen utsåg Dalängsskolans superkebab till vinnare - och den ska nu produceras av Dafgårds.

Globala utmaningar heter ett av flera läromedel för grundskolan som Ung Företagsamhet har, där även regionala konceptet Grundskoleutmaningen är knutet. Målet med koncepten är att föra skola och arbetsliv närmare varandra, ge en ökad samverkan och ge eleverna möjlighet att träna sina entreprenöriella förmågor genom att arbeta med verklighetsbaserade uppgifter. 

Läsåret 2023/2024 har Ung Företagsamhet Skaraborgs och deras guldpartner Dafgårds haft sin andra gemensamma grundskoleutmaning, och den här gången vände den sig till högstadiet.

Under hösten har högstadieelever i Lidköping, Skara och Skövde arbetat i bland annat hem- och konsumentkunskap för att ta fram en ny innovativ och kostnadseffektiv smak på den älskade pirogen, som såklart även skulle vara jättegod!

Bidragen publicerades sedan på Ung Företagsamhets hemsida och Dafgårds valde ut tre bidrag som gick till final. Och i början av mars anlände spända och förväntansfulla högstadieelever med sina lärare till Köket i Källby för att mötas i finalen! På plats möttes de av Dafgårds filmteam, som dokumenterade finalen, och Ung Företagsamhets personal.

De tre bidragen var ”Superkebaben” av Grupp 1 på Dalängsskolan, Lidköping, ”Gorbys BBQ” av Gruppen på Eriksdalsskolan, Skövde och ”Mozzatorta” av Schlätta Banditerna på Viktoriaskolan, Skara. I juryn satt Mikael Isaksson, områdeschef och Karin Jonsson, produktchef på Dafgårds, samt stjärnkocken Leif Mannerström!

Det var hög stämning i köket och eleverna fick många goda råd, bland annat att våga smaksätta ordentligt, innan det var dags att kora vinnaren! Första priset gick till ”Superkebaben” vars bas var kycklingkebab. Ungdomarna bakom vinnarpirogen var mycket glada över vinsten.

- Det känns helt sjukt! Vi förväntade oss inte detta! Konkurrensen var så tuff! säger en av ungdomarna, som går i årskurs 7 på Dalängskolan i Lidköping.

För vinnarna väntar nu en spännande tid då deras pirog kommer produceras av Dafgårds och de får även möjlighet att ställa ut tillsammans med Dafgårds i deras monter på UF-mässan 22 mars på Sparbanken Lidköping Arena.

Eva Guggenheim, regionchef på Ung Företagsamhet Skaraborg, är nöjd över dagen

- Det har varit en mycket spännande dag för eleverna! De har verkligen fått med sig mycket, inte bara att tävla mot varandra under tidspress utan även fått vara med under en filmproduktion och uppleva hur saker och ting fungerar bakom kamera! Jag är så imponerad av alla elevers insatser, hur de arbetade så fokuserat i köket och levererade framför juryn!” säger Eva Guggenheim, regionchef på Ung Företagsamhet Skaraborg efter finalen.

Bilder från Dafgårds-finalen
Full fart i köket när de tre grupperna fick laga sina Gorby:s tillsammans med Leif Mannerström och fick pitcha för juryn!

 

Se alla bidragen här!
Oavsett om du är lärare, elev eller förälder så finns vi här för att hjälpa dig. Ställ en fråga så hör vi av oss så snart som möjligt.