Hem / Nyheter & Event / Ung Företagsamhet Sverige / Så kommer du på en galet bra affärsidé

Så kommer du på en galet bra affärsidé

Du har bestämt dig för att driva UF-företag med dina kompisar? Grattis! Här har du några tips på hur ni kommer på en affärsidé.

Börja med att ställa er frågan: Vad vill vi lösa? Det kan vara smart att utgå från en problem eller ett behov som ni har sett, till exempel: Hur gör vi så att disktrasan inte ska ligga och bli äcklig? Hur tillverkar vi en disktrasa utan att använda kemikalier och utan att skapa sopor? Hur kan disktrasan hänga istället för att ligga i diskhon eller över kranen? Hur han vår disktrasa bli snyggare och roligare?

Lyssna på Podd: Bästa affärsidén
Köp boken "Mitt UF-företag. Entreprenörskap på riktigt"

Brainstorming - hur går det till?
Börja med att skriva upp idén, behovet eller problemet i mitten på ett stort papper, en whiteboard eller liknande. Använd gärna post it-lappar och brainstorma kring frågan utifrån alla tänkbara vinklar.

LÄS ÄVEN: Första UF-företaget registrerat - efter bara en minut

Försök att hitta en trevlig och kreativ miljö att vara i och ta god tid på er. Godis, frukt, kaffe och bullar kan vara bra för att få igång idéerna! Se till att ni har papper och penna och utse en person som skriver ner alla idéer, så att inget glöms bort. Börja med den fråga som känns mest spännande eller intressant. Om ni fastnar på en fråga, gå då vidare till nästa.

Här är några områden som ni kan utgå från för att komma igång:

  • Yrke, bransch eller teknik. Skriv ner några yrken eller branscher och ställ er sedan frågan: Hur skulle exempelvis modern teknik eller en viss yrkesgrupp som polisen eller sjukvården kunna lösa problemet?
  • Olika ålderskategorier. Tänk efter hur du tror att ett barn, en tonåring eller en pensionär skulle lösa problemet.
  • Förebild. Fundera över hur någon du har som förebild skulle tänka kring problemet.
  • Trender. Hur kan frågan kopplas till olika trender? Om problemet var trenden "SOS, Rädda samhället", hur skulle det då lösas? Ni kan lägga in de trender som ni tycker hjälper er i er idéutveckling.
  • Funktionsvariation. Hur skulle människor med någon typ av funktionsvariation lösa problemet?
  • Hållbar utveckling. Hur kan man arbeta med idén hållbart - ekologiskt, socialt eller ekonomiskt?
  • Tänk knäppt. Vad är det knäppaste, tokigaste, mest absurda ni kan komma på, kopplat till er fråga?

När ni är klara med brainstorming sorterar ni alla idéer och lägger ihop dem som tillhör samma område. Välj sedan ut de mest spännande idéerna, de som verkar mest lockande att arbeta med. Glöm inte att flera områden ibland kan kombineras.

Oavsett om du är lärare, elev eller förälder så finns vi här för att hjälpa dig. Ställ en fråga så hör vi av oss så snart som möjligt.