Hem / Nyheter & Event / Ung Företagsamhet Sverige / Till minne av Jan Ekermann, initiativtagare och medgrundare av Ung Företagsamhet
jan ekermann ung företagsamhet

Till minne av Jan Ekermann, initiativtagare och medgrundare av Ung Företagsamhet

Jan Ekermann var initiativtagare och medgrundare av Ung Företagsamhet i Sverige och var dess första ordförande. Nu har han avlidit vid 92-års ålder och Ung Företagsamhet och över 600 000 ungdomar, lärare och vänner i Sverige och världen vill skicka ett sista tack och farväl. 

Det var 1961 som 30-årig ingenjör vid ett pappersbruk i Tacoma i USA som Jan Ekermann kom i kontakt med Junior Achievement (JA) för första gången genom skolungdomar som knackade dörr och ville sälja egentillverkade produkter. 

”Jag lärde mig allt om JA, blev entusiast och tyckte mig redan då se, att denna ungdomsverksamhet med mottot ”learning by doing”, var precis vad Sverige och svensk ungdom behövde”, skriver han själv i en historiebeskrivning om Ung Företagsamhet. 

Jan Ekermanns dagliga arbete gjorde att det tog ganska många år innan nästa konkreta steg mot Ung Företagsamhet kunde tas.   

Genombrottet kom när Jan Ekermann fick kontakt med professor Robert W Grubbström vid Institutionen för produktionsekonomi vid Tekniska Högskolan i Linköping i slutet av 70-talet, som även han inspirerats av Junior Achivement. De skickade över två teknologistudenter, Håkan Andersson, senare Segerborg, och Bo Axelson, till USA för att med stöd från JA ta fram en svensk version, grunden till det som senare skulle bli Ung Företagsamhet. Under arbetet med att anpassa det amerikanska upplägget för Sverige fick de även kontakt med civilekonomen Carl Holm vid Sveriges Industriförbund som också han börjat intressera sig för JA. 

Den 21 oktober 1980 valdes Jan Ekermann till ordförande för den nybildade, ideella föreningen Ung Företagsamhet, med Robert W Grubbström och Carl Holm som övriga ledamöter i styrelsen. 

De första UF-företagen etablerades sedan under hösten 1980 och kommande år spred sig arbetet snabbt. 

Jan Ekermann satt kvar som ordförande till 1987 då han efterträddes av Ola Carlsson, men fortsatte som styrelsemedlem flera år till. Men han släppte aldrig Ung Företagsamhet eller entreprenörskapet. 

Jan Ekermann, som bland annat var chef för pappersbruken i Skärblacka och Fiskeby, gick i pension vid 61 årsålder, men gav efter det ut böcker om släktforskning och nordisk mytologi vid eget förlag. 

Till Ung Företagsamhets 40-årsfirande berättade han själv om historien och betydelsen av organisationen i en film

”UF växte och blev ju mycket mer än vi någonsin kunde drömma om. Det är tack vare alla duktiga medarbetare under årens lopp. Men också tack vare den strålande goda affärsidén som levt vidare i den oförändrade formen under alla åren.”  

”UF har på ett märkligt sätt förändrat hela Sverige genom att entreprenörskapet har blivit en positiv grej. Den förändringen tror jag har enorm betydelse för Sveriges plats på världskartan.” 

Jan Ekermann blev 92 år. Han begravdes i maj och efterlämnar sina tre barn, Mats, Björn och Jerker, samt barnbarn och barnbarnsbarn efter sig. 

Ung Företagsamhet och över 600 000 ungdomar, lärare och vänner i Sverige och världen vill skicka ett sista tack och farväl. 

 Källor: Ung Företagsamhet – historieberättelsen av grundarna, UF-boken, Filmen ”Historien om Ung Företagsamhet”, artiklar i Norrköpings tidningar. 

Se filmen om Ung Företagsamhets historia
Oavsett om du är lärare, elev eller förälder så finns vi här för att hjälpa dig. Ställ en fråga så hör vi av oss så snart som möjligt.