Hem / Nyheter & Event / Ung Företagsamhet Sverige / UF-företaget Noll Deponi redo att kämpa om EM-guld med sin avfallsmaskin
Ung Företagsamhet Gen-E junior achivement

UF-företaget Noll Deponi redo att kämpa om EM-guld med sin avfallsmaskin

Kan minskat avfall bli till guld? Det hoppas Noll Deponi UF på när de nu ska representera Sverige i EM i entreprenörskap - och de har redan kvalat in till topplaceringar i flera kategorier.

Emil Falk, Lucas Rundén och Selma Hästmark tog storslam på SM i Ung Företagsamhet i maj med deras maskin som kan minska deponiavfall med 50 procent. Deras företag Noll Deponi UF blev ”Årets UF-företag samt vann tre titlar till. Segern innebär även att de representerar Sverige på EM i Tallinn, som startar imorgon, tisdag, och pågår till fredag. Gen-E, som tävlingen heter, är Europas största entreprenörstävling för unga entreprenörer där deltagare från över 40 länder kommer att tävla i flera olika kategorier. Tävlingen arrangeras av Junior Achievement Europe, som Ung Företagsamhet är en del av. 

LÄS MER: Hållbarhetsföretag från Gnosjö vinner SM i Ung Företagsamhet 2022

Trion bakom företaget är laddade.
- Vi är laddade. Det ska bli riktigt kul. Framförallt ska det bli kul att träffa alla andra företag, från Norden och övriga Europa, säger Lucas.
- Sedan är vi såklart taggade på att vinna, säger Emil.

Imponerande innovation
Gänget imponerade stort under SM i Ung Företagsamhet, både med deras innovation och presentationer. Under sommaren har de nu jobbat hårt för att finslipa rapporter och pitchar ytterligare. Att lära sig presentationen utantill och anpassa den för en målgrupp utanför Sverige har varit den största utmaningen.
- Det finns ju länder som inte återvinner något alls. Men där har vi suttit mycket med våra rådgivare och mentorer för att hitta ett sätt att anpassa den. Vi har även gjort mycket research kring hur det ser ut i andra länder, säger Lucas.
- Det har varit väldigt mycket jobb, med rapporten, montern och presentationen. Men de senaste dagarna har vi försökt att vila lite, spelat lite padel och så som avkoppling, säger Emil.

Klara för topplaceringar
Ansträngningarna verkar ha gett resultat. Redan nu har de, via rapporter och intervjuer som har gjorts på förhand, kvalat in som en av fem finalister i fyra kategorier under EM. Sedan hägrar såklart även chansen att bli ”Årets företag” eller ”Årets innovation”, de två tyngsta titlarna under tävlingarna. På plats kommer de få hålla presentationer inför jurys och medverka på en mässa.
- Det är lite nervöst, men vi är taggade och har förberett oss så bra vi kan. Vi kan vår affärsidé inifrån och ut och kan svara på alla frågor, säger Lucas.
- Vi siktar på vinst. Det vore kul att komma hem med EM-guld, säger Emil.

Här kan du läsa mer om Gen-E.

Om Ung Företagsamhet

Ung Företagsamhet är en politiskt obunden, ideell utbildningsorganisation och är en del av den globala organisationen Junior Achievement, som nominerats till Nobels fredspris 2022. Sedan 1980 har vi utbildat över 520 000 gymnasieelever i entreprenörskap genom utbildningen UF-företagande. Sedan 2010 arbetar vi även i grundskolan. Ung Företagsamhet ger barn och ungdomar möjlighet att träna och utveckla sin kreativitet, företagsamhet och sitt entreprenörskap. Vi driver även nätverket UF alumni. Vi har 24 regionkontor, ett nationellt kansli och ca 130 anställda i hela landet. Vi stöds av offentliga medel och det privata näringslivet

Oavsett om du är lärare, elev eller förälder så finns vi här för att hjälpa dig. Ställ en fråga så hör vi av oss så snart som möjligt.