Hem / Nyheter & Event / Ung Företagsamhet Sverige / Vattenbatteri och robot-sköldpadda när grundskoleelever visade innovativa idéer på SM
ung företagsamhet

Vattenbatteri och robot-sköldpadda när grundskoleelever visade innovativa idéer på SM

Alby centrum i Lego, en robot-sköldpadda som renar haven, vatten-batteri till bilar och drömsamhälle i Minecraft. Det flödade kreativa idéer när grundskoleelever ställde ut sina projekt under SM i Ung Företagsamhet.

På Grindtorpsskolan har elever i årskurs 2-3 jobbat med att bygga Alby centrum i Lego, efter att lärare och fritidspedagoger på skolan arbetat gemensamt med Ung Företagsamhets läromedel Vårt Samhälle. Eleverna berättar stolt om deras bygge.

ung företagsamhet

- Det är det roligaste vi har gjort på fritids. Vi har lärt oss mer om olika saker. Vi tycker om Alby centrum och är tacksamma att vi bor här. Det är ett fint centrum, säger Yasna.

- Vi har byggt allt, pizzeria, frisör… Här är medborgarkontoret. Där kan man prata med någon om man behöver nytt jobb. På biblioteket kan man spela spel, få läxhjälp, läsa med en vän. Personalen där är snälla, säger Janice.

- Det roligaste har varit att lära känna varandra mer. Sedan har man fått lära sig tycka om att bygga Lego, säger Saloua.

Intill deras centrumbygge ståtar två innovationer från grundskolan British Junior i Eskilstuna, som eleverna i årskurs 6 tagit fram när de jobbat med en version av Ung Företagsamhets utbildningsmaterial Idéer som gör det möjligt - Teknikutmaningen. En är en robot, i form av en sköldpadda, som ska rena haven från exempelvis plats, den andra ett vattenbatteri för bilar. Den senare vann hela utmaningen, som gjordes i samarbete med Volvo.

- När bilen rör på sig så tar bojen upp energin från vågorna i batteriet. Vi fick idén när vi gick runt med vatten och såg att det skapades vågor, då tänkte vi hur kan vi använda den energin? Vågkraft är bättre, den har mer energitäthet än solkraft, säger Nurzin.

Att jobba med en verklig utmaning kopplat till riktiga företag har varit kul tycker hela gänget.

- Det har varit väldigt roligt. Vi har lärt oss mycket, att samarbeta, presentera och sälja in vår idé, säger Melek.

ung företagsamhet
Robot-sköldpaddan som eleverna på British Junior i Eskilstuna byggt till vänster, och värmeplattan skapad av elever på Kvarnbergsskolan i Värmland till höger.

På plats fanns även Skapaskolan från Huddinge som visade upp sitt Minecraft-samhälle, där de jobbat med Ung Företagsamhets Hackathon, som görs i samarbete med Svenska Science Centers, samt elever från Kvarnbergsskolan i Värmland som visade upp deras arbete med Ung Företagsamhets Globala utmaningar. Där får elever lösa riktiga företagsproblem, för en mer hållbar värld. Utmaningen som eleverna hade fått sätta tänder i var hur kaffesvinnet skulle kunna minska, där de bland annat tagit fram en värmeplatta, driven av solceller så man kan värma på kaffe som blivit kallt – i stället för att hälla ut det.

Oavsett om du är lärare, elev eller förälder så finns vi här för att hjälpa dig. Ställ en fråga så hör vi av oss så snart som möjligt.