Hem / Nyheter & Event / Uppsala / Fler än någonsin driver UF-företag i Uppsala län - trots Corona

Fler än någonsin driver UF-företag i Uppsala län - trots Corona

Läsåret 2020/21 driver 1526 gymnasieelever UF-företag i Uppsala län – 2020 har varit ett speciellt år för oss alla. UF-företagande är viktigare än någonsin, säger Sofi Lahyani, Regionchef Ung Företagsamhet Uppsala län.

34 676 gymnasieelever driver UF-företag i Sverige läsåret 2020/2021. I Uppsala län uppgår siffran till 1526, vilket är en ökning med 256 elever sedan förra året. Statistiken avslöjar att andelen UF-företagare varierar kraftigt mellan gymnasieprogrammen. Att driva UF-företag är fortsatt populärt på Ekonomiprogrammet, medan andelen UF-elever på till exempel Naturvetenskapsprogrammet är oroväckande låg. Uppsala län har glädjande nog en mycket god siffra på yrkesprogrammen och där speciellt på estetiska programmet.

Genom UF-företagande får eleverna starta och driva riktiga företag och tränar därmed en rad entreprenöriella förmågor. Förmågor som de kommer att ha nytta av i framtida arbetsliv, särskilt när pandemin är över. Årets UF-företagare tänker långsiktigt och hållbart. Flera av UF-företagarna säger att dem kommer att fortsätta med sitt företag efter studenten.

– I rådande pandemiläge är det av största vikt att fler ges möjlighet att öva sin företagsamhet inom ramen för sin skolgång. Svensk ekonomi och näringsliv behöver fler entreprenörer, säger Sofi Lahyani, Regionchef Ung Företagsamhet i Uppsala län.

65% av de som börjar lågstadiet nu kommer att arbeta med jobb som inte finns i dag. Om vi inte vet vilka morgondagens jobb är, hur ska vi förbereda Sveriges unga för framtidens arbetsmarknad? Vi måste se till att Sveriges unga har de nyckelkompetenser som kommer att vara viktiga i framtiden för att snabbt anpassa sig till en förändrad värld. World Economic Forum menar att några av de viktigaste kompetenserna i framtiden kommer att vara kreativitet, problemlösning, personalhantering, förhandlingsförmåga, serviceorientering och beslutsfattande.

Under sitt UF-år får eleverna träna på alla dessa kompetenser. Borde då inte alla elever få den möjligheten?

Forskning visar att de elever som driver UF-företag under sin skolgång får högre lön, har lägre arbetslöshet och i större utsträckning är benägna att starta eget i framtiden. Erfarenheterna från ett UF-år gör med andra ord skillnad, både för individen och för samhället.

- 2020 har varit ett speciellt år för oss alla. För att säkra företagande och tillväxt i Region Uppsala län behöver regionen i större utsträckning gynna entreprenörskap och innovation. UF-företagande är viktigare än någonsin, Ung Företagsamhet bidrar till att länets unga blir mer handlingskraftiga, säger Sofi Lahyani.

 

För mer information, kontakta:

Sofi Lahyani, Regionchef Ung Företagsamhet Uppsala län
Tel: 0730 648 334 e-post: sofi.lahyani@ungforetagsamhet.se

 

Om Ung Företagsamhet
Ung Företagsamhet är en politiskt obunden, ideell utbildningsorganisation och är en del av den globala organisationen Junior Achievement. Sedan 1980 har vi utbildat närmare en halv miljon gymnasieelever i entreprenörskap genom utbildningen UF-företagande. Sedan 2010 arbetar vi även med entreprenörskap i grundskolan. Ung Företagsamhet ger barn och ungdomar möjlighet att träna och utveckla sin kreativitet, företagsamhet och sitt entreprenörskap. Vi driver även nätverket UF-alumni. Vi har 24 regionkontor, ett nationellt kansli och över 100 anställda i hela landet och stöds av offentliga medel och det privata näringslivet.

Ta del av mer statistik
Oavsett om du är lärare, elev eller förälder så finns vi här för att hjälpa dig. Ställ en fråga så hör vi av oss så snart som möjligt.