Hem / Nyheter & Event / Uppsala / Högt tryck inför UF-året – första UF-företaget registrerat på under en minut
uf-företag ung företagsamhet

Högt tryck inför UF-året – första UF-företaget registrerat på under en minut

Inför öppnandet av registreringen var intresset för att driva UF-företag läsåret 2023/2024 rekordstort. Strandfynd UF från Uppsala blev första UF-företag att registrera sig – på mindre än en minut.

Idag, 1 september, klockan 8.00 öppnade registreringen för UF-företag läsåret 2023/2024 och trycket var stort. På förhand hade hela 12 570 gymnasieelever över hela Sverige föranmält sig – ett rekord och dubbelt så många som förra årets toppnotering. Den första timmen hade hela 231 UF-företag registrerat sig.

Snabbast att registrera sig i landet var Strandfynd UF från Lundellska skolan i Uppsala.

- Det kändes så bra, vi satt alla redo supertidigt. Vissa av oss åkte hemifrån halv sju och sedan satt vi samlade, säger Vilma Blomqvist, vd.

De presenterades även på scenen under Ung Företagsamhet Uppsalas kickoff för UF-företagare under fredagsförmiddagen.

- Det var superspännade och superkul. Det är ju bra att då lite exponering, säger Carl Norlander.

Affärsidén är att återbruka glasflaskor till smycken. Idén föddes redan förra året i samband med en övning för att skriva en affärsplan som handlade om just det.

- Då tänkte vi att det här skulle man kunna göra på riktigt. Tanken är att både vi ska plocka glas men vi har också kontaktat skolor som jobbar med Håll Sverige rent, för att se om vi kan hämta glas som de plockar upp, säger Vilma.

Vad har ni för förväntningar på UF-året?

- Jag skulle vilja säga höga förväntningar. Vi vill vara med i SM i flera kategorier. Vi satsar högt. Sedan hoppas jag få mycket erfarenhet. Det är bra att ha på sitt cv att ha drivit UF-företag, att man har erfarenhet av företagande, säger Vilma.

- Att lära sig ta kontakt med människor, och sälja, hoppas jag, säger Carl.

Registreringen av UF-företag för kommande läsår stänger den 1 december. Förra läsåret var det rekordmånga UF-företagare, 37 054 gymnasieelever med representation på samtliga gymnasieprogram. 

Oavsett om du är lärare, elev eller förälder så finns vi här för att hjälpa dig. Ställ en fråga så hör vi av oss så snart som möjligt.