Rusning till UF-året 2024/2025 – första UF-företaget registrerat på under en minut
Den 1 september klockan 8.00 öppnade Ung Företagsamhet traditionsenligt sin registrering för att driva UF-företag kommande läsår. Redan på förhand hade drygt 12 000 gymnasieelever runt om i Sverige föranmält intresse för att starta UF-företag och trots söndag hängde många på låset digitalt.
Redan under den första timmen hade över 200 UF-företag registrerats, från hela landet och från många olika gymnasieprogram. Där finns ett brett spektrum av affärsidéer som exempelvis;
- läxhjälpsplattform,
- handduk med dold ficka för förvaring av värdesaker,
- burkkylare gjorda av återanvända våtdräkter,
- tjänstservice för seniorer,
- hundgodis av torkade morötter,
- tjänster inom bilvård
- tjänster inom gröna näringar som skogsvård,
- produkter av frukt- och grönsakssvinn.
Först av alla UF-företag att registrera sig – på under en minut - blev Prestige UF från Uppsala. UF-företaget består av Ludwig Köling, Oskar Bohman, Oskar Fernqvist, Dimitrios Eleftheriadis, Klara Brodd och Saga Philipsson från Lundellska skolan.
Hemligheten bakom den tidiga registreringen trots helgdag? Hästar.
- För mig var det inga problem, jag var uppe redan vid fem för att flytta hästar som vi har här och sedan tog jag en kaffe och så var det bara att köra. Det var nog skillnaden. Det känns såklart bra att vi blev först, vi vill göra så bra ifrån oss som möjligt och gå långt, säger Ludwig Köling.
Prestige UF:s affärsidé handlar om att ta fram datorfodral i hållbart läder.
- Vi vill minska textsvinnet eftersom textilindustrin står för mycket utsläpp så vårt mål är att ta fram en hållbar väska så man inte behöver köpa en ny varje år, säger Ludwig Köling.
- Vi ska göra research nu, marknadsundersökning om vilken målgrupp, och så vill vi såklart tänka närproducerat – att få tag på material från Uppsala, säger Oskar Bohman
Vad har ni för förväntningar på UF-året?
- Att nätverka och skaffa ett så stort kontaktnät som möjligt. Sedan siktar vi på SM i Ung Företagsamhet, det ger oss motivation att jobba hårt. Vi ska fortsätta tro på oss själva och kompletterar varandra bra, säger Oskar Bohman.
- Vi vill växa och utvecklas både som individer och företag. Vi satte ribban högt från början men vi kommer få det att gå ihop, vi är en grupp som kan gå långt, säger Ludwig.
Den 1 december stänger registreringen för läsåret 2024/2025. Förra läsåret slogs rekord då 38 824 gymnasieelever startade UF-företag, med representation på samtliga gymnasieprogram.
- Intresset för att driva UF-företag är fortsatt stort, och det är väldigt glädjande eftersom vi vet att det har positiva effekter för samhället. Fler unga behöver få utveckla sin företagsamhet, det ger ett ökat självledarskap och möjlighet att påverka sin egen framtid. Det vinner både individen och samhället på, säger Sepideh Wägner, regionchef för Ung Företagsamhet i Uppsala län.