UF-företag från Uppsala säljer världens första armband i fossilfritt stål
”Vad skulle man kunna göra med fossilfritt stål – och hur får vi tag på det i såna fall?” Från de tankarna har vägen varit långt ifrån spikrak till att ha ett fysiskt armband, där resan har kantats av mängder av samtal och pitchar för folk inom branschen, främst inom den svenska järn- och stålindustrins branschorganisation Jernkontoret och SSAB. Men för Gustav Berglund, Amanda Nilsson, Ludvig Brenter , Vidar Cimrell från Celciusskolan i Uppsala har målet varit givet.
- Vi vill bli en symbol för en grönare framtid. Vi vill få modebranschen att tänka nytt och ställa om, säger Gustav.
SSAB har som mål att få ut fossilfritt stål på marknaden först 2026. Men tack vare deras nätverk kom Dienaci UF i kontakt med ett företag i Finland som köpt provleveranser av deras fossilfria stålpulver och kunde 3D-printa armbanden. De hade till en början tänkt att gjuta armbanden med den processen var för dyr. Dessutom drivs den nuvarande tillverkningsprocessen av fossilfri gas och el. Armbanden säljs i tre storlekar, small, medium och large.
- Vi vill ha en röd tråd av miljömedvetenhet. Våra förpackningar är bland annat med papira, ett miljövänligt cellulosaskum från Stora Enso. Vår vision är att vara helt fossilfria, det enda vi brister i nu är frakten från Finland, säger Vidar.
"Stort intresse för vårt armband"
Deras framfart har väckt uppmärksamhet, inte minst inom branschen som ser potential att nå ut bredare, berättar Dienaci UF. När exempelvis Årets Fe, ett pris för uppmärksamma kvinnor i gruv- och stålindustrin, nyligen delades ut till Lotta Jakobsson, Director of Luleå Transformation SSAB, var ett av priserna det allra första av Dienaci UF:s armband. Varje armband har ett specifikt produktionsnummer.
- Det har varit ett stort intresse i och med att det är världens första smycke i fossilfritt stål. Vi har god kontakt med många parter som stöttar oss. Vi kan ju nå andra målgrupper, ungdomar, vilket branschen också behöver för att locka arbetskraft. Sedan vill vi påverka och sprida kunskap om att tänka på hållbara material, säger Vidar.
Nyligen kammade även gänget hem seger i Uppsalas UF-mästerskap i både Årets UF-företag i Uppsala län och Årets innovation vilket gör att de kommer till SM i Ung Företagsamhet 28-29 maj på Stockholmsmässan. Gänget är helt inställda på att fortsätta resan även efter UF-året.
- 100 procent. Jag är så glad att jag valde ett program där jag får driva UF-företag. Det är de roligaste lektionerna, att få förverkliga sina idéer är en stor drivkraft, säger Gustav.
- Vi ser en stor skalbarhet i det här eftersom vi använder 3D-printning. Det behövs ju bara nya filer. Vi kan till exempel göra örhängen eller halsband. Det har varit otroligt kul att driva det här och har fungerat bra. För varje motgång har vi kommit tillbaka starkare som grupp och lyckats vända det till framgång, säger Amanda.