Vad gör UF Gotland på grundskolan?

Här kan du läsa mer om hur vi kan stötta dig i grundskolan. För att få ännu mer information ber vi dig att registrera dig, helt kostnadsfritt såklart.

Lyssna till Kåre Moberg, forskare vid The Danish Foundation för Entrepreneurship, om fördelarna med entreprenöriellt lärande genom hela skolgången. 

 

 

 

Välkommen!

Entreprenörskap i skolan främjar både elevernas entreprenöriella lärande och elevernas entreprenöriella förmågor, vilket i sin tur rustar dem för framtiden. Därför arbetar vi på UF Gotland för att involvera entreprenörskap så tidigt som möjligt under skolgången och för att stötta de gotländska grundskolorna i deras entreprenöriella arbete.

Nedan kan du läsa om några av de projekt vi driver för grundskolan och vad vi erbjuder grundskolorna på Gotland.

För att kunna ta del av ytterligare beskrivningar med tillhörande material behöver du registrera dig. Dett är ett krav nationellt, men helt kostnadsfritt och det kommer INTE skickas ut reklam i tid och otid.

Läromedel - för alla årskurser

Att arbeta med entreprenörskap i grundskolan innebär att stimulera elevernas kreativitet, nyfikenhet och självförtroende. Ung Företagsamhets grundskoleläromedel är framtagna som konkreta verktyg för hur man kan arbeta med entreprenörskap i klassrummet där eleverna får träna på att omsätta idéer i handling och att lösa problem. 

Ung Företagsamhets läromedel har kopplingar till centralt innehåll i flera olika ämnen och kan med fördel användas ämnesövergripande.

Våra tre läromedel är Vårt Samhälle, Se möjligheterna och Min framtid och ekonomi.

Förutom våra tre läromedel erbjuder vi även en mängd material som är gratis för dig som pedagog att ladda ner. Här finns material för alla grundskolans årskurser och det är fritt fram för dig att använda som du vill. 

Du finner allt via hemsidan i inloggat läge. Kontakta UF-kontoret för frågor och funderingar.

Framtidskoll åk 7-9
 

Varje höst arrangerar UF Gotland eventet Framtidskoll. Det är ett tillfälle där vi pratar om framtid, yrken, entreprenörskap och privatekonomi. Framtidskoll är ett samarbete mellan Ung Företagsamhet och Sparbanksstiftelsen Alfa genom Swedbank. Varje klass som deltar erhåller ett gratis läromedel för vidare arbete med entreprenörskap i skolan. 

Framtidskoll är väl anpassat till studie- och yrkesvägsuppdraget som ska genomsyra alla ämnen och arbetsområden samt bör vara en del av den vardagliga undervisningen. Tillfället ska bidra till att sätta skolans undervisning i ett större perspektiv för att skapa framtidstro och motivation hos eleverna. Vi vill synliggöra deras möjligheter att göra aktiva och medvetna val för sin framtid samt förmåga att ta ansvar och utvecklas i ett föränderligt samhälle. Framtidskoll stärker elevernas valkompetens!

"Det roligaste med Skolhackathon var att vi fick samarbeta i grupp"

Skolhackathon i Minecraft åk 4-6

Eleverna får kunskap i samhällets uppbyggnad och planerar sitt eget samhälle. Eleverna får arbeta med ett kreativt och lättanpassat material, där klassens slutliga samhällsidé flyttar in i Minecraft.

Detta projekt går ut på att klassen utgår från Ung Företagsamhets läromedel Vårt samhälle där de sedan ska skapa sitt eget samhälle utifrån ett förplanerat tema. När klassen skapat sitt samhälle och skissat ner de olika delarna eller skapat en prototyp är det dags för skapelsen att flytta in i Minecraft där eleverna får skapa fritt. 

Som lärare erbjuds du en inledande kick-off och utbildning i hur du kan använda Minecraft Education som digitalt verktyg i din undervisning och en genomgång av utbildningsmaterialet Vårt Samhälle. Arbetet med Skolhackathon i Minecraft bidrar till ökad studiemotivation hos eleven och utvecklar även elevens entreprenöriella förmågor så som kreativitet, problemlösning, samarbete, kommunikation samt presentationsteknik.

Projektet genomförs under en bestämd tid på läsåret och avslutar med att klassen får presentera det samhälle som de tillsammans byggt och visualiserar med hjälp av Minecraft. 

Digital prao

Digital Prao är ett material bestående av en lärarhandledning fylld med inspiration med färdiga lektionsupplägg, elevhäfte och film. Eleverna får diskutera, reflektera, samarbeta, vara kreativa, samverka med arbetslivet, intervjua, göra presentationer och mycket mer. 

Du får tips på lektionsupplägg under en veckas Digital Prao innehållande 13 lektioner, plus förslag på extralektioner. Materialet är färdigplanerat för er att enkelt ladda ner och använda precis som det är! Det går också utmärkt att anpassa till er skolas behov av praoupplägg genom att välja ut vilka delar ni vill använda

Digital prao:

  • Tar sitt avstamp i Skolverkets fem kriterier kring vad arbetslivsorienteringen ska innehålla  
  • Ger tips på lektionsupplägg under en vecka innehållande 13 lektioner, plus förslag på extralektioner  
  • Har tydligt innehåll kring fokusområde, material, tidsåtgång, syfte och genomförande  
  • Är tänkt som en plattform att utgå från i skolans planering. Ni anpassar den sedan till att passa era egna specifika behov kring prao
  • Innehåller länkar och hänvisningar till filmer, fler lärarhandledningar och digitala utbildningar  
  • Sparar tid för er i er planering kring prao

Kontakta oss gärna!

Fia Sjö Svensson
tf Regionchef, Gotland
Kontakta mig om:
Om du har frågor om UF-företagande eller UF i grundskolan.
Nicoline Roswall
Föräldraledig, Gotland