Våga vara företagsam

- genom Ung Företagsamhet

Hej tonårsförälder,  

Som förälder är det lätt att tro att man spelar mindre roll för sina barn desto äldre de blir, men det stämmer inte alls. De allra flesta ungdomar uttrycker motsatsen, att de verkligen vill ha en god kontakt och mer samtal med sina föräldrar. Alla människor har behov av att bli sedda, lyssnade på och respekterade. Det enda som egentligen krävs av dig är att du ger av din tid. 

Ung företagsamhet vill bidra till att kvinnor ska bli lika självklara i rollen som företagare som män, eftersom för få tjejer i dagsläget vågar starta, äga och driva företag. Det kan ske genom att visa på en bredd av förebilder och genom att hjälpa unga kvinnor att hitta sina individuella drivkrafter. En annan viktig hjälp är att avdramatisera misslyckanden. Allt det här kan även du som förälder bidra till.

Förutom att din tonåring behöver dig för att utveckla sin vuxna identitet, lösa sina kompiskonflikter och i största allmänhet förstå världen bättre, så kan du också bidra genom att vara ett bollplank kring såväl studie- som yrkesval. Är det lika självklart att starta eget företag som att bli anställd? Alla ungdomar vill inte bli företagare, men faktum är att företagande hamnar högt upp ungdomars önskelista då de ska beskriva sitt framtida drömjobb.  

Så hur gör man då för att få till det där goda samtalet? Mina erfarenheter som barn- och ungdomspsykolog är att det inte handlar om att komma med goda råd och idéer som är viktigast, utan att lyssna och svara på ditt barns egna frågor och funderingar. Försök också att vara så konkret som möjligt och bryt gärna ner större uppgifter i flera mindre. Vuxna kan inte alltid mer, men din livserfarenhet gör dig kanske lite bättre på att exempelvis göra rimlighetsbedömningar och skapa överblick och struktur. Och glöm inte att det ska vara kul. Man får skoja, spåna fram tokiga idéer och man får misslyckas. Det är det som är att utvecklas och lära sig. Och det är det som i ett längre perspektiv gör en till en stark och modig människa.

/Jenny Klefbom, barn- och ungdomspsykolog 

Ps! Konkreta tips och råd till dig som tonårsförälder finns i filmerna nedan! 

Högre andel kvinnor

Av de 38 824 gymnasieelever som startar UF-företag i Sverige läsåret 2023/2024 är andelen kvinnor/män nästan jämnt fördelat (45/55 %). Enligt Ekonomifakta är omkring var fjärde av Sveriges cirka 500 000 företagare kvinna.

Fler kvinnor på chefsposition

Nästan 5 av 10 chefer i UF-företagen (med titel vd eller företagsledare) är kvinnor (45 %) medan motsvarande siffra för det privata näringslivet enligt SCB, (Statistiska centralbyrån) är drygt 3 av 10 (32 %).

Dominerar i delade företag

Av UF-företag som drivs av både män och kvinnor (2 186 UF-företag) har 55 % en kvinna som vd/företagsledare, jämfört med 45 % manliga ledare läsåret 2023/2024.

Startar oftare eget företag

Forskning visar att kvinnor med UF-bakgrund är hela 80 procent mer sannolika att starta aktiebolag än de som inte fått samma möjlighet och att tidigare UF-företagare har 44 procent högre sannolikhet att bli chefer.

Utvecklas mer än män

Forskning visar också att tjejer och kvinnor utvecklas mer än pojkar och män när de får utbildning i entreprenörskap, exempelvis kring egenskaper som att nätverka och finansiell kunskap, vilket tidigare setts som hinder för kvinnligt entreprenörskap.
tillväxtverket