Hem / Nyheter & Event / Västerbotten / Den tomma lokalen i Vindeln

Den tomma lokalen i Vindeln

Victoria Ögren, lärare på Älvbrinkens skola i Vindeln,  har tillsammans med sina elever i åk 2 jobbat med modul två i läromedlet Vårt samhälle. Modulen heter Demokrati och innehåller övningen Vad ska vi göra med den tomma lokalen? 

Övningen går ut på att det finns en tom lokal i staden och det är elevernas jobb att bestämma vad den tomma lokalen ska användas till. De har ett stort ansvar för att användandet av lokalen ska komma till nytta för så många människor som möjligt i samhället, inte bara barn och ungdomar.

Så här beskriver Victoria hennes upplägg för de två lektionerna de arbetade med övningen:

Vi började med att göra en tankekarta över vilka företag och butiker som finns i Vindeln. Därefter tittade vi på fyra korta filmer som olika lokala företag i Vindeln har gjort, som ett virtuellt studiebesök för att stötta skolan. Eleverna var väldigt intresserade av detta upplägg och hade gärna sett fler filmer så jag lovade att vi skulle titta på alla vid ett senare tillfälle. De frågade även om de kunde få se filmer från butiker och företag som inte fanns representerade ännu.

Därefter presenterade jag den tomma lokalen och lät eleverna jobba utifrån strukturerna i kooperativt lärande för att till slut enas om ett förslag. Jag utgick till stor del från upplägget i lärarhandledningen. De argument som vi skrev som positiva med vårt vinnande förslag sparade jag tills senare då vi vävde ihop arbete med svenskan genom att skriva en argumenterande text. Tanken är att 2A ska skriva och övertyga 2B om att vårt förlag är "bäst" och likaså skriver 2B för att övertyga oss i 2A. Eleverna själva tycker att det var två roliga lektioner!

 

Wow! Verkligen kreativt med virtuella studiebesök och kul att det lokala näringslivet har ställt upp med att göra filmer till skolan. Det var ett så pass populärt inslag att elevernas efterfrågan på fler filmer har gått i uppfyllelse och skolan har nu fler virtuella studiebesök att titta på under vårterminen. Tack för att ni delar med er av detta goda exempel.
/Ung Företagsamhet Västerbotten

FLER NYHETER

Oavsett om du är lärare, elev eller förälder så finns vi här för att hjälpa dig. Ställ en fråga så hör vi av oss så snart som möjligt.