Gymnasievalet: UF-företagande rustar unga att möta morgondagens arbetsmarknad
Under de kommande veckorna ska närmare 3000 elever i årskurs 9 i Västerbotten göra sitt gymnasieval. Eleverna ska lotsa sig runt bland de gymnasieprogram som erbjuds. Att redan i årskurs 9 tänka på och välja sin väg för framtiden är inte lätt – framför allt inte när framtiden kan kännas otrygg, osäker och mer föränderlig än någonsin.
Några saker verkar vara återkommande när experterna talar om morgondagens arbetsmarknad. Det kommer ställas krav på förmågor och kompetenser som problemlösning, flexibilitet, samarbete, kreativitet och självledarskap.
Allt det här lär man sig genom UF-företagande.
Genom oss på Ung Företagsamhet, och vår utbildningsmetod UF-företagande, får gymnasieelever under ett år testa på att starta, driva och avveckla ett företag under skoltiden. Det finns många exempel på tidigare UF-företagare som tagit sin affärsidé vidare efter skolan och därmed skapat sin egen framtid, som Filip Tysander grundare av Daniel Wellington eller de lokala entreprenörerna Erik och Emilia bakom E&E Eyewear. Det UF-företagandet också gör är att ge unga en möjlighet att utveckla de entreprenöriella förmågor som kommer efterfrågas på framtidens arbetsmarknad även som anställd.
UF-företagande ger på så sett unga en dubbel trygghet. Forskning visar också att tidigare UF-företagare:
- Kommer snabbare ut på arbetsmarknaden
- Har färre arbestlösdagar
- Startar oftare företag som anställer fler
- Tjänar mer
Sitter du och funderar vad du ska välja, eller vad ditt barn ska välja till gymnasiet? Välj en skola som har UF-företagande, oavsett vilket program som är aktuellt. UF-företagande är för alla och gå att bedriva på alla program.
”Fler unga behöver välja utbildningar som faktiskt leder till jobb”, skrev generaldirektören för Skolverket nyligen i debattartikel. UF-företagande gör just det. Det ger unga ett försprång in i framtiden då de tar med sig en rad fördelar in i arbetslivet, oavsett om de väljer att plugga vidare, starta eget eller bli anställd.
Julia Forsberg, Regionchef Ung Företagsamhet i Västerbotten
Gustav Paringer, Styrelseordförande Ung Företagsamhet i Västerbotten
Läs mer om siffrorna från läsåret 2023/24 här: Rekordmånga unga driver UF-företag i Västerbotten | Ung Företagsamhet (ungforetagsamhet.se)