Rekordmånga unga driver UF-företag i Västerbotten
Idag släpper Ung Företagsamhet ny statistik som visar att 1099 gymnasieelever driver UF-företag i Västerbotten under innevarande läsår 2023/24. Det är en ökning med 152 elever, eller 16 procent, sedan förra året och ett nytt rekord. Framför allt är UF-företagandet starkt på teknikprogrammet som i år ökar med 95 procent, vilket i antal elever är 60 fler elever än tidigare år. Andra program som har ökat med stor andel under läsåret är bygg- och anläggningsprogrammet.
– Dagens unga är morgondagens medarbetare och entreprenörer så det här är otroligt roligt. Vi arbetar varje dag för att ge alla unga i Västerbotten, oavsett program och bakgrund, möjlighet att utveckla sin företagsamhet. Genom oss får unga verktyg att utveckla sitt självledarskap, ökar sitt självförtroende och får större egenmakt över sin framtid. Det vinner både de unga och samhället på, säger Julia Forsberg Regionchef Ung Företagsamhet Västerbotten.
Genom UF-företagande får eleverna starta och driva riktiga företag under skolgången och tränar därmed en rad entreprenöriella förmågor såsom samarbetsförmåga, problemlösning, initiativrikedom och kreativitet. Erfarenheterna har eleverna också nytta av i sitt framtida arbetsliv oavsett vilken bransch de väljer att jobba i, om det är som egenföretagare eller som anställda. Ett av årets UF-företag från Västerbotten är ScreamingPlant UF från Teknikprogrammet på Maja Beskowgymnasiet i Umeå.
– Hittills under UF-året har vi lärt oss mycket om hållbar produktutveckling som vi kan använda senare när vi ska börja söka arbete eller skapa egna företag. Vi ser framemot att se var vår produkt tar vägen från originalidén – att få en planta att skrika efter vatten när den behöver det. Var idén kommer hamna i slutet av UF-året är det bara vi själva som styr över och det ska bli spännande att se var det är, säger Irma Zimmerman, vd, ScreamingPlant UF med affärsidén att skapa en innovativ lösning för att få personer att komma ihåg att vattna sina plantor.
Dragonskolan i Umeå är landets näst största UF-skola med 280 UF-elever och den skola som har störst tillväxt sett till antal UF-elever i Västerbotten. Skolan har vuxit med 60 elever från föregående läsår, främst på ekonomiprogrammet. Forskning visar att de som drivit UF-företag oftare startar eget företag, anställer fler och har färre arbetslöshetsdagar. Forskning visar också att det bidrar till ett mer jämställt näringsliv då kvinnor som drivit UF-företag är 80 procent mer sannolika att starta aktiebolag. Nyligen utsågs även Ung Företagsamhet till Årets samhällsaktör, kategori ledarskap för deras dokumenterade samhällspåverkande effekt.
– Vi jobbar för ett samhälle där alla unga får utveckla sin företagsamhet, genom hela sin skolgång, för att vi är övertygade om att en ökad ung företagsamhet ger kraft till en positiv samhällsförbättring. Därför är det viktigt att politiker i Region och kommuner samt näringslivet fortsätter att prioritera den här frågan, säger Julia.
Under hösten har skolinspiratörerna Jana Hugosson och Gustav Johansson från Ung Företagsamhet varit ute i Västerbottens gymnasieskolor och träffat de elever som driver UF-företag under läsåret. Totalt sett har de träffat 1709 elever i regionen där 912 elever har besökts vid inspirationsbesök – föreläsningar om UF-företagande och UF-året och 797 elever har fått affärsutvecklande coaching.
– Det har varit med glädje och stolthet vi har besökt regionens gymnasieskolor och se hur UF-företagen inte bara omfamnar hållbarhet och innovation, utan också driver dessa idéer till verkliga förändringar. Det är som att se framtidens ledare växa fram och forma en bättre värld, säger Jana Hugosson, skolinspiratör med fokus på Umeå och Vännäs-området.
– Det är kul att se den ökning vi har gjort då vi under året haft ett strategiskt arbete mot skolorna. Det är också kul att se att så många fler yrkesprogram börjar komma igång med UF-företagande. Många av de elever som går yrkesprogram är de som i framtiden kommer starta eget och driva alltifrån en liten enskild firma till ett stort aktiebolag. Därför är det bra att eleverna också får med sig kunskaper kring detta för att få en brygga ut i arbetslivet, säger Gustav Johansson, skolinspiratör med fokus på Skellefteå och inlandskommunerna.
Nedan finns statistik från UF-året: