Hem / Nyheter & Event / Västerbotten / Idéer och uppfinningar som tog Vindeln med storm

Idéer och uppfinningar som tog Vindeln med storm

 Under vecka 41 har alla elever i årskurs 5 i Vindelns kommun arbetat med projektet Idéer som gör det möjligt som är en tilläggsaktivitet till vårt läromedel Se möjligheterna. Arbetet avslutades med en utställning och tävlingsdag på Vindeln Business Weeks mässa. Under veckan har eleverna tränat på att arbeta i grupper för att komma på hållbara uppfinningar och idéer kopplade till de globala målen.

   - Det roligaste har varit att få bygga och vara kreativ, säger en elev i årskurs 4-5 i Tvärålunds skola.

Under utställningen på mässan fick besökarna bland annat se handskar för att hacka upp lök på ett enkelt sätt, en el-tandborste som borstar tre sidor på en gång, en förbränningssoptunna och vindrutetorkare till glasögon.

Idé
Brelätt - ett innovativt fack på smörpaketet för smörkniven.

Arbetet med Idéer som gör det möjligt syftar till att eleverna ska få stärka sina entreprenöriella förmågor genom att få testa på att vara uppfinnare. Under arbetet får eleverna arbeta i mindre grupper och tillsammans komma på idéer som löser problem och sedan bygga prototyper. Under arbetets gång får de även lära sig mer om att skapa en logotype, skriva en slogan, fundera över hur de ska marknadsföra sin produkt och göra intresseväckande presentationer.

   - Totalt var det 20 uppfinningar som ställdes ut på mässan. Dagen innan mötte jag pirriga elever där vissa kände sig nervösa över att presentera sin idé. När jag sedan besökte deras monter på mässan kunde jag se hur de blommade ut och kände en stolthet över deras idéer. Helt magiskt, säger Amanda Lundström, tf regionchef för Ung Företagsamhet Västerbotten.

Även sex klasser från åk 2 runt om i Vindelns kommun presenterade sitt arbete på mässan – drömsamhället – där eleverna skapat miniatyrsamhällen över hur de vill att Vindelns samhälle ska utforma sig i framtiden.

Samhällen
Här är ett drömsamhälle som elever i åk 2 skapat.

 

FLER NYHETER

Oavsett om du är lärare, elev eller förälder så finns vi här för att hjälpa dig. Ställ en fråga så hör vi av oss så snart som möjligt.