Hem / Nyheter & Event / Västerbotten / JämställdTeknik UF utsedda till Årets UF-företag i Västerbotten 2021

JämställdTeknik UF utsedda till Årets UF-företag i Västerbotten 2021

E-week, det digitala evenemanget som i år ersatt den traditionella UF-mässan, gick av stapeln 15 - 21 mars. Under E-week arrangerades bland annat två tävlingsdagar och den 26 mars presenterades vinnarna i den digitalt livesända prisutdelningen.

Se resultat från alla tävlingar 2021 här

Se den inspelade prisutdelningen här

– Det är fantastiskt att se vad eleverna har åstadkommit i sina UF-företag under ett läsår med mycket distansundervisning. Under tävlingsdagarna har UF-företagen digitalt intervjuats av våra jurygrupper och nivån har varit otroligt hög. Det märks tydligt att eleverna anpassat sina affärsidéer efter pandemins nya förutsättningar. Glädjande är att elevernas medvetenhet och kunskap kring hållbart företagande fortsätter öka, säger Frida Wimelius, regionchef på Ung Företagsamhet Västerbotten.

JämställdTeknik UF från Minervagymnasium i Umeå tog under fredagskvällen hem förstapris i den mest prestigefyllda tävlingskategorin Årets UF-företag. JämställdTeknik UF erbjuder en tjänst för att skapa en mer jämställd teknikbransch genom att väcka intresse för teknik och teknikutbildningar. Fokus ligger på en jämställd utveckling och en utjämning av könsfördelning på tekniklinjen.

JämställdTeknik UF drivs av Aja Tomic, Julia Izarra Lechuga och Ebba Hampusson som alla tre går sista året på teknikprogrammet.

Motiveringen av tävlingsvärden Skellefteå kommun lyder:

Med ett brinnande engagemang och stark försäljning är vinnaren av Årets UF-företag rätt i tiden. Genom att läsa av och förstå marknaden erbjuder UF-företaget en del av lösningen på en av samhällets största utmaningar. Affärsidén andas innovation och med de teknikinvesteringar som vi har framför oss ser framtiden ljus ut.”

Nu väntar SM i Stockholm, där hela Sveriges vinnare i de olika tävlingskategorierna möts och gör upp om prispallen. Likt förra året kommer bli ett digitalt evenemang. Utöver JämställdTeknik UF är det dessa fem UF-företag som representerar Västerbotten på SM:

Bakning för alla UF, Maja Beskowgymnasiet, Umeå
En bakbok som inriktar sig till personer med funktionsvariationer.

Better Days UF, Dragonskolan, Umeå
Ekologiska och handgjorda doftljus av återvunna vinflaskor.

HorzeEducation UF, Liljaskolan, Vännäs
Utbildningstjänst online inom hästsport.

ReLoved UF, Minervagymnasium, Umeå
Rengör och kvalitetssäkrar använda gosedjur som säljs i andra hand.

Syrups UF, Minervagymnasium, Umeå
Hemkokt sirap med olika smaksättningar.


Stort grattis och lycka till på SM i Ung Företagsamhet. 

 

Om Ung Företagsamhet

Ung Företagsamhet är en politiskt obunden, ideell utbildningsorganisation. Sedan 1980 har vi utbildat gymnasieelever i entreprenörskap genom processutbildningen UF-företagande. Vi erbjuder lärare utbildning och vägledning. Eleverna utvecklar sin kreativitet, företagsamhet och kunskap om företagande, genom en kombination av praktik och teori. Sedan 2010 arbetar vi även på grundskolan, där erbjuder vi tre läromedel; Vårt samhälle, Se möjligheterna och Min framtid och ekonomi. Vi driver även nätverket UF alumni. Vi har 24 regionkontor, ett nationellt kansli och ca 120 anställda i hela landet.

Oavsett om du är lärare, elev eller förälder så finns vi här för att hjälpa dig. Ställ en fråga så hör vi av oss så snart som möjligt.