Hem / Nyheter & Event / Västerbotten / Kommuner samverkar för att stärka entreprenörskap i skolan

Kommuner samverkar för att stärka entreprenörskap i skolan

Den 19 augusti höll Ung Företagsamhet i Västerbotten i ett livesänt inspirationsevent för alla lärare i Sorsele, Vindeln och Malå med målsättningen att fler barn och unga ska få chansen att arbeta med entreprenörskap i skolan. Under dagen fick lärarna inspireras av varandra och utbyta erfarenheter kring entreprenöriellt lärande. I det första av tre passen deltog bland annat landshövding Helene Hellmark Knutsson och Carina Hafrén från Skolverket. 

- Vi är glada över att flera kommuner vill ta nästa steg och tack vare det digitala formatet så kan vi bjuda in skolorna i både Sorsele, Malå och Vindeln. Det här eventet är ett sätt att underlätta för lärarna att arbeta mer entreprenöriellt genom inspiration och erfarenhetsutbyte, säger Frida Wimelius, regionchef på Ung Företagsamhet Västerbotten. 

Sorsele kommun har varit ett framgångsexempel gällande entreprenörskap och vann under våren 2021 pris som årets UF-kommun för att ha lyckats skapa en röd tråd av entreprenörskap från förskola till årskurs 9, en satsning som är unik i Sverige. Under dagen delade de med sig av sina erfarenheter kring entreprenörskap i skolan. 

- Vår satsning har blivit en viktig del i kommunens framtid och framåtsyftande arbete och har blivit ett exempel på hur samverkan mellan kommunens ledning och verksamheternas engagerade pedagoger kan skapa lärande och drivkraft för entreprenörskap inom ramarna för skolans verksamhet, berättar Ulrika Eriksson, skolchef i Sorsele.  

Evenemanget bestod av tre interaktiva pass. Under det tredje passet fick lärarna diskutera och reflektera över frågor kring sitt eget lärande. Bland annat frågor kring hur man skapar tid för att arbeta entreprenöriellt i skolan samt hur undervisningen ser ut idag och vad som kan förbättras.  

I utvärderingen efter evenemanget skriver lärarna:

”Har blivit påfylld med energi att våga. Fått tips på hur man kan jobba för att få med fler elever på tåget, satsa på skolan och se mening med det man ska lära sig” 

”Tar med mig inspirationen om att våga släppa lite och låta eleverna få större inflytande och medbestämmande” 

”Fått med mig insikten att jag redan gör mycket av detta omedvetet” 

- Vi tror och hoppas att detta ska bli ett årligt arrangemang då fler kommuner ser möjligheterna som finns och att regionen blir starkare genom samverkan, avslutar Frida.  

Är du verksam på grundskolan och vill veta mer om våra läromedel och hur ni i er kommun/skola kan arbeta entreprenöriellt? Hör av er till:

petra.umaerus@ungforetagsamhet.se 

 

Oavsett om du är lärare, elev eller förälder så finns vi här för att hjälpa dig. Ställ en fråga så hör vi av oss så snart som möjligt.