Hem / Nyheter & Event / Västerbotten / Malå med allt så nära
Malå, modell skapad av åk 2 Nilaskolan

Malå med allt så nära

Malå kommun har slogan "med allt så nära", men vad finns då i Malå? Ja, typ allt har eleverna i åk 2 på Nilaskolan kommit fram till. I höst fick eleverna oväntat besök. Läraren Therese Stenlund använde sig av drama och skapade karaktären ”Gunilla” som plötsligt dök upp i klassrummet. Blöt, kall och hungrig- irriterad över att det inte fanns någonting i Malå. Men ack så fel hon hade. Fulla av engagemang, glädje och kreativitet fick hon hjälp av barnen. De överöste henne med tips och hjälp så att hon skulle förstå att allt man behöver finns i Malå. Dessutom är det ju nära till allt.

Lärare åk 2, Therese  Stenlund

Med utgångspunkt från läromedlet Vårt samhälle gav sig eleverna i åk 2 ut för att titta närmare på i sitt eget närsamhälle. Tillsammans skapade de sedan en fantastisk modell av Malå centrum som ställdes ut under den årliga stora mässa Här finns jobben. Eleverna hade inte bara skapat den imponerande modellen av Malå, mässbesökarna fick även ta del av modeller som visade vad barnen saknar i dagens Malå. Där fick vi bland annat se klocktornet Big Ben, skatepark, badhus, hunddagis och mycket mer.

Tidlösa, en av Malå mysiga butiker.Tidlösa Design, en av Malås mysiga butiker.

"Ju tidigare barn och unga får möta och inspireras av framtiden och framtidens möjligheter, desto större chans har de att tryggt välja t.ex. utbildningsväg och yrke i framtiden". Studie och yrkesvägledare Oskar Sjölund.

Under mässan Här finns jobben fick vi även ta del av arbete som eleverna i åk 5 skapat. De har under några intensiva veckor i höst arbetat hårt med att lösa vardagsproblem. De har fått ta sina idéer till handling, skapat prototyper och under mässan var det dags att visa upp sina snygga montrar och  ”pitcha” sina idéer för besökarna och juryn. 

Nu ska lärarna skärpa sig!

Kanske har de här eleverna tagit fram den perfekta julklappen till alla pedagoger: Lärarbältet. Juryns motivering löd ”Marknadsföringen är tydlig lärande med en tydlig målgrupp.”

Lärarbälte,  åk 5 Nilaskolan

Stort tack till alla barn och vuxna som tillsammans skapade en fantastisk mässa hösten 2021 i Malå!

 

Oavsett om du är lärare, elev eller förälder så finns vi här för att hjälpa dig. Ställ en fråga så hör vi av oss så snart som möjligt.