Hem / Nyheter & Event / Västerbotten / Nordmaling är Årets UF-kommun i Västerbotten

Nordmaling är Årets UF-kommun i Västerbotten

Årets UF-kommun i Västerbotten 2023 är Nordmalings kommun. Genom det tydliga arbetet att implementera en röd tråd av entreprenörskap från förskoleklass till årskurs 9 har kommunen gett sina elever förutsättningar till att utveckla sin företagsamhet.

 

Uppstartsdag Nordmaling
Ung Företagsamhet Västerbotten & Charlotte Adolfsson från Artediskolan i Nordmaling

Nordmalings kommun har under flera år arbetat med entreprenörskap i grundskolan och samverkat med Ung Företagsamhet i Västerbotten. Med en aktivitetsplan som skapades för flera år sedan men som inte aktivt används beslutade kommunen sig för att göra ett omtag för entreprenörskapsarbetet inför läsåret 2022/2023. Under uppstarten av läsåret var Ung Företagsamhet på plats och inspirerade kommunens lärare kring arbetet med entreprenörskap i grundskolan och vid tillfället startades arbetet igång. Efter det har arbetet flutit på i kommunen.

- Det känns väldigt bra att ha påbörjat arbetet entreprenörskap i skolan och vi har hittat ett sätt i kommunen att arbeta som en röd tråd genom hela grundskolan, säger Charlotte Adolfsson, förstelärare på Artediskolan i Nordmaling. Charlotte har varit en av personerna som har drivit projektet framåt i kommunen tillsammans med en representant från varje skolenhet. Som förstelärare har Charlotte även haft en god kontakt med Ung Företagsamhet under året.

Under vintern fick all skolpersonal i kommunen fördjupade kunskaper i entreprenörskap och entreprenöriellt lärande då all personal genomförde Ung Företagsamhets grundutbildning för pedagoger på grundskolan. I samband med att personalen fick grundutbildning fick de även fortbildning inom MOSAIK-metoden, en metod som används för att konkretisera entreprenörskap genom att se elevernas olika entreprenöriella kompetenser och hur de kan utvecklas.

Elever

- Det har varit givande att få följa med Charlotte runt i kommunen och inspirera lärarna i hur de kan arbeta med oss på Ung Företagsamhet men även med MOSAIK som verktyg i klassrummen, säger Petra Umaerus, projektledare vid Ung Företagsamhet Västerbotten som följt Nordmalings kommuns resa på nära håll.

Som pris i årets UF-kommun var Ung Företagsamhet på plats i kommunen och spelade in en film om utmärkelsen. Under besöket fick elever från olika årskurser dela med sig av vad de tycker är det bästa med att bo i Nordmaling.

-Det bästa är att det är litet och att alla känner alla, säger Maja, Alice och Heldina i 8c på Artediskolan.

- Det är snälla grannar och fint ute på landet med hästar och att man kan cykla och bygga hopp, säger Rasmus i årskurs 5.

Näringslivskontoret
Stina Sylvin, Näringslivskontoret i Nordmaling, tillsammans med MOSAIK-blomman

Till hösten kommer Nordmalings kommun fortsätta sitt arbete med entreprenörskap i skolan. Vid kommunens uppstartsdagar till hösten kommer skolpersonalen få fördjupade kunskaper inom MOSAIK-metoden genom en föreläsning med forskaren Mats Westerberg från Luleå tekniska universitet. Mats har tidigare föreläst för andra kommuner i Västerbotten om samma metod.

- Vi på Ung Företagsamhet Västerbotten ser framemot att få fortsätta följa Nordmalings kommuns arbete med entreprenörskap och vi säger ett stort grattis till utmärkelsen! säger Julia Forsberg, regionchef vid Ung Företagsamhet Västerbotten.

Motiveringen för Årets UF-kommun 2023 lyder likt följande:

Entreprenöriellt lärande är ett av åtta blad i kommunens strategi för att utveckla skolornas undervisning på ett hållbart och framgångsrikt sätt. Med läroplanen som stjälk och stomme i arbetet, tillförs kunskap och stöd med åtta blomblad som tillsammans ger näring och möjlighet för kommunens unga att växa och hitta sin drivkraft, motivation samt lust att lära. 

Med en välgjord aktivitetsplan som stöd i entreprenörskapsarbetet tar skolledning och pedagoger ett gemensamt ansvar för att alla unga ska få utveckla sin företagsamhet.

Årets UF-kommun Västerbotten 2023 har på ett fantastiskt sätt tagit kommunens entreprenörskapsarbete i skolan till en ny nivå. En implementeringsprocess som vi ser kan inspirera många andra kommuner i Sverige att våga ta med sina elever på en spännande och lärorik entreprenörskapsresa genom hela grundskola.

Årets UF-kommun Västerbotten 2023 är Nordmalings kommun!

Se filmen om Årets UF-kommun här:

Oavsett om du är lärare, elev eller förälder så finns vi här för att hjälpa dig. Ställ en fråga så hör vi av oss så snart som möjligt.