Hem / Nyheter & Event / Västerbotten / "UF fick mig att vilja starta företag"

"UF fick mig att vilja starta företag"

Nittonåriga UF alumnen Ellen Forsell från drev UF-företag under läsåret 2020-2021 och driver idag eget företag inom ridsport. Till ettan på gymnasiet flyttade hon från Skellefteå för att gå ridgymnasium på Liljaskolan i Vännäs. - Jag har alltid velat arbeta med hästar och tack vare UF fick jag upp ögonen för företagande, berättar Ellen.

Hästar har alltid varit en viktig del i Ellens liv och hon har sedan hon kan minnas hållit på med hästar. Hon menar på att hästar är så mycket mer än bara ett träningsredskap, de är som en bästa vän. Det var även hästarna som fick henne att flytta från Skellefteå till Vännäs för att gå barn och fritidsprogrammet med inriktning mot NIU ridsport på Liljaskolan.

- Jag ville verkligen göra något med ridning när jag började gymnasiet, därför blev det Vännäs och Lilja för mig. Hade jag fått göra om de tre åren jag gjorde där hade jag gjort det vilken dag som helst, säger Ellen. Det syns på henne när hon berättar om sin gymnasietid att det var en betydelsefull tid.

Under gymnasietiden drev hon UF-företagetEllen Forsell Horzeeducation UF med affärsidén att hålla i digitala träningspass, clinics, med bra hästtränare för hästintresserade för att fler personer ska kunna utvecklas i sporten. De uppmärksammade ett behov på marknaden då det både är dyrt att ta in en privattränare samt i och med pandemin har det varit svårt att gå på fysiska clinics.

- UF fick mig att vilja starta företag, förklarar Ellen. Hon nämner även vilket viktigt stöd hennes tidigare mentor och UF-lärare André har varit under processen. Hon säger vidare att han har funnits i vått och torrt och stöttat henne på resan, både under UF-året och efteråt när hon skulle starta upp sitt företag.

Idag driver Ellen ett företag där hon utför olika tjänster inom ridsport, bland annat erbjuder hon tjänsten att rida in andras hästar och hjälpa till när en häst är för svår för en person. Hon paketerar sina tjänster utifrån kundens behov beroende på deras förutsättningar. Företagets målgrupp är stor och personerna som tillhör målgruppen är det också stor variation på, det kan vara alltifrån unga som har fått sin första häst till de som är äldre och har ridit i hela sitt liv.

- Drömmen är att i framtiden kunna utveckla de tjänster jag erbjuder, säger Ellen som ser positivt på framtiden för sitt företag. Hon menar på att det inte är speciellt stor skillnad på att driva ett UF-företag som att driva vidare efter UF-året, den enda skillnaden är att företagandet nu är på lite större allvar.

- Det bästa med att driva företag är att jag är min egna chef, säger Ellen avslutande.

Vill ni veta mer om Ellen och följa hennes resa gör ni det på hennes instagram: @ellen_forsell

Om UF alumni

UF alumni är nätverket för dig som tidigare har drivit UF-företag och gillar entreprenörskap. Det ger dig personlig utveckling, drivkraft att växa och ett unikt kontaktnät inom näringslivet och bland andra drivna unga personer. Medlemskapet i UF alumni är kostnadsfritt och behöver förnyas årligen (men fortsätter att vara kostnadsfritt). Det finns inga måsten, du bestämmer helt själv vilka träffar du vill gå på, vilka erbjudanden du vill ta del av och hur mycket du interagerar med nätverket. Gå med i nätverket idag! Registrera dig som UF-alumn

Oavsett om du är lärare, elev eller förälder så finns vi här för att hjälpa dig. Ställ en fråga så hör vi av oss så snart som möjligt.