Hem / Nyheter & Event / Västerbotten / Vinnare i UF-mästerskapen 2023

Vinnare i UF-mästerskapen 2023

Onsdagen den 29 mars genomfördes UF-mässan 2023 under dagen kunde de utställande UF-företagen tävla i UF-mästerskapen 2023. Vinnarna presenterades under evenemanget Young startup day den 30 mars. Här hittar ni alla vinnande UF-företag.

FireKit UF från Liljaskolan i Vännäs tog under torsdagskvällen hem guldet i Årets socialt hållbara UF-företag och den mest prestigefyllda kategorin Årets UF-företag. Deras affärsidé är att erbjuda en smart och unik brandsäkerhetslösning för att skapa trygga byggnader runt om i hela Sverige. De vann med motiveringen:

”Genom ett starkt relationsbygge hos branschexperter kombineras befintlig kunskap med nytänkande och innovation. Företaget får 1+1 att bli 3 och har stor potential för skalbarhet och utveckling. Detta är ett team av eldsjälar som släcker ett livsviktigt behov på marknaden!”

Max Steiner Lundgren, VD på Firekit UF kommenterar segern:

– Det är såklart otroligt kul att det arbete vi lagt ner med både med- och motgångar varit värt det. Att ta hem en vinst i två kategorier blir ett kvitto på att vi gör något bra. Vi är extra glada över att juryn lyfte fram hur vårt arbete kan rädda liv, det är vad vi brinner för och kärnan i vårt UF-företag.

Nu väntar SM 23-24 maj för de vinnande UF-företagen och från Västerbotten tävlar åtta UF-företag i olika kategorier. Bland de andra företagen i SM-truppen finns bland annat affärsidéer som en innovativ låskonstruktion för mopeder och en ekologisk rak- och skrubbtvål.

Efter flera år med digitala UF-mässor i Ung Företagsamhet var det återigen dags för en fysisk mässa på Avion Shopping den 29e mars. Under dagen tävlade UF-företag från Västerbotten även i olika priskategorier och den 30e mars utsågs vinnarna då det var dags för prisutdelning i UF-mästerskapen.

– Intresset för entreprenörskap är väldigt stort i regionen, närmare 1000 gymnasieelever driver UF-företag i Västerbotten i år. Vi på Ung Företagsamhet Västerbotten är extra glada över att ha kunnat arrangera fysiska event igen och att få möta våra UF-företagare, på riktigt. Vi har fått väldigt fin respons från både elever, lärare och framför allt näringslivet, det är fantastiskt att så många vill uppleva ungt entreprenörskap säger Julia Forsberg, regionchef på Ung Företagsamhet Västerbotten.

SM i Ung Företagsamhet arrangeras på Stockholmsmässan i Älvsjö då hundratals UF-företag visar upp sig och kämpar om SM-guld, elever i grundskolan visar upp sina entreprenöriella kunskaper, för pedagoger hålls en fullmatad lärarkonferens och dessutom hålls inspirerande pass för elever som ska driva UF-företag i framtiden.

Alla vinnare från UF-mästerskapen 2023:

ÅRETS UF-FÖRETAG (SM-kvalificerande)
Tävlingsvärd: Umeå kommun

Vinnare: Firekit UF - Liljaskolan Vännäs
Motivering: "Genom ett starkt relationsbygge hos branschexperter kombineras befintlig kunskap med nytänkande och innovation. Företaget får 1+1 att bli 3 och har stor potential för skalbarhet och utveckling. Detta är ett team av eldsjälar som släcker ett livsviktigt behov på marknaden."

2a plats: Lilla Guldbageriet UF - Anderstorpsgymnasiet Skellefteå
3e plats: Vedpojkarna UF - Thoren Business School Umeå

Bild på vinnande företaget:

årets uf-företagÅRETS VARA (SM-kvalificerande)
Tävlingsvärd:
SCA

Vinnare: Head Lock UF - Dragonskolan Umeå
Motivering: "En säker produkt som utvecklats utifrån ett känt behov som på ett finurligt sätt kan ersätta dyra och krångliga lösningar. Den har en lättanvänd och funktionell konstruktion som också har en genomtänkt design. Vi ser att varan har en stor potential på en rullande marknad."


2a plats: Icebreaker UF - Minervagymnasium Umeå
3e plats: Ophelia UF - Dragonskolan Umeå

Bild på vinnande företaget

årets vara etta

ÅRETS TJÄNST (SM-kvalificerande)
Tävlingsvärd: Bright redovisning & revision


Vinnare: Virvel Marketing UF - Maja Beskowgymnasiet Umeå
Motivering: "Med idrotten nära sitt hjärta har han byggt sitt UF-företag. Med sin slagkraftiga personlighet levererar han en helhetslösning med en tydlig målbild för framtiden."


2a plats: Skill School - Liljaskolan Vännäs
3e plats: Snow Jippo - Liljaskolan Vännäs

Bild på vinnande företaget

Vinnare årets tjänst

ÅRETS HANTVERKARE (SM-kvalificerande)
Tävlingsvärd: Företagarna


Vinnare: Noric Flytying UF - Guldstadsgymnasiet Skellefteå
Motivering: "Årets vinnare går från råvara till färdig produkt, med god kunskap och stor skicklighet i hantverket. Med genuint intresse skapas kvalité på högsta nivå, och hobby blir till affär. Årets Hantverkare fick verkligen juryn på kroken, grattis Nordic Flytying UF"


2a plats: lilla Guldbageriet UF - Anderstorpsgymnasiet Skellefteå
3e plats: Textilstudio UF - NTI Gymnasiet Umeå

Bild på vinnande företaget:

årets hantverkare 1a

ÅRETS EKOLOGISKT HÅLLBARA UF-FÖRETAG (SM-kvalificerande)
Tävlingsvärd: Umeå energi


Vinnare: Ophelia UF - Dragonskolan Umeå
Motivering: "Det här lyhörda och väl sammansvetsade teamet är på en cirkulär resa där man under resans gång vågat utmana sin ursprungliga idé och på så sätt landat i en hållbar produkt. Framgången är möjlig tack vare ett hållbart samarbete med en stark lokal aktör med stort hantverkskunnande. Allt man gör, från monterbyggande till produkten i sig genomsyras av omtanke om miljö och natur vilket också känns i deras väldoftande produkter……vinnare är Ophelia"


2a plats: Avena Energi UF - Minervagymnasium Umeå
3e plats: Biogödslet UF - Liljaskolan Vännäs

Bild på vinnande företaget

arets ekologiskt hallbara 1a

ÅRETS SOCIALT HÅLLBARA UF-FÖRETAG (SM-kvalificerande)
Tävlingsvärd: Coompanion Västerbotten


Vinnare: Firekit UF - Liljaskolan Umeå
Motivering: "Med ett brinnande engagemang, en tydligt definierad samhällsutmaning och en lösning som är hållbar utifrån alla tre dimensioner kommer vinnaren med säkerhet att rädda liv… "


2a plats: Relief UF - Dragonskolan Umeå
3e plats: Snow Jippo UF - Liljaskolan Vännäs

Bild på vinnande företaget

arets socialt hallbara 1a

Årets INNOVATION (SM-kvalificerande)
Tävlingsvärd: Almi

Vinnare: Head Lock UF - Dragonskolan Umeå                                                                                                                       
Motivering: 
En innovativ produktlösning på ett utbrett problem som genererar stor kundnytta och har en hög användarvänlighet. Genom ett stort driv i företaget har man genererat ett anmärkningsvärt högt intresse för produkten via sociala medier, tagit strategiska beslut och knutit till sig samarbetspartners. En produkt som inte bara är unik i sitt slag utan även går att vidareutveckla vilket lagt grund för goda affärsmöjligheter både på kort och lång sikt. Det finns i tillägg även god potential till merförsäljning genom att skapa fler innovativa kringprodukter.

2a plats: Haze UF - Liljaskolan
3e plats: Firekit UF - Liljaskolan

Bild på vinnande företaget

arets innovation 1a

Årets UTSTÄLLARE
Tävlingsvärd: Ikea Umeå

Vinnare: Ophelia UF - Dragonskolan Umeå
Motivering: 
"Med ett övertygande helhetstänk i allt från utställningsytans estetiska utformning till personalens kunskap om produkterna har detta företag imponerat på oss i juryn och lett till ett enväldigt beslut."

2a plats: Vedpojkarna UF - Thoren Business School Umeå
3e plats: Lilla Guldbageriet UF - Anderstorpsgymnasiet Skellefteå

Bild på det vinnande företaget

arets utställare 1a

ÅRETS SÄLJARE (SM-kvalificerande)
Tävlingsvärd: Motorcentralen 


Vinnare: August Nerpin från Engo UF - Dragonskolan Umeå
Motivering: "Med stor närvaro och fullt fokus på kundens behov, kommer vår vinnare till avslut genom god analysförmåga och ett inlyssnande sätt.  En innovativ och snabbtänkt problemlösare som bibehåller affärsmässigheten samtidigt som hen bygger förtroende genom storytelling och lättsamt småprat. "


2a plats: Signe Nilsson från HangUp UF - Dragonskolan Umeå
3e plats: Matilda Lundberg från Éclair UF - Dragonskolan Umeå

Bild på vinnande säljare

arets säljare 1a

ÅRETS REKLAMFILM
Tävlingsvärd: BIC-Factory

Vinnare: Stahla UF - Dragonskolan Umeå                                                                                                                   
Motivering: 
"Reklamfilmen förmedlar budskapet på ett välpaketerat sätt och det finns en tydlig koppling till företagets affärsplan. En karaktäristisk stil med element som skapar en genuin känsla och verkligen ringar in målgruppen."

2a plats: Mums UF - Maja Beskowgymnasiet Umeå
3e plats: Partaj UF - Malgomajskolan Vilhelmina

Bild på det vinnande företaget

årets reklamfilm

ÅRETS DRIVKRAFT 
Tävlingsvärd: Rototilt

Vinnare: Matilda Jonsson från Partaj UF - Malgomajskolan Vilhelmina
Motivering: "Årets drivkraft går till en person som verkligen brinner för sin idé och ger ett ärligt och förtroendeingivande bemötande. Personen har väldigt kul på jobbet trots att hon driver UF-företaget ensam och har knutit till sig flera viktiga samarbeten. Här är rätt person på rätt plats som ser möjligheter trots motgångar och har vuxit till en äkta entreprenör. Vi ser fram emot att se vad hon kommer hitta på framöver."

Bild på vinnande företaget

arets drivkraft

ÅRETS UF-LÄRARE
Tävlingsvärd: Ung Företagsamhet Västerbotten


Vinnare: Patrik Andersson - Liljaskolan, Vännäs 
Motivering: "Årets UF-lärare i Västerbotten tar sig an varje enskild UF-företagare och brinner för att få eleverna att tro på sina idéer. Läraren sprider både kunskap och glädje i klassrummet och delar gärna med sig till sina kollegor i Västerbotten. En stolt UF-lärare med ett stort hjärta!"

Bild på vinnande lärare

arets larare

ÅRETS UF-SKOLA
Tävlingsvärd: Svenskt näringsliv Västerbotten


Vinnare: Dragonskolan, Umeå kommun
Motivering: "Årets UF-skola har en god kvalitét i undervisningen, motiverade elever och kunniga lärare. Skolan har en stark tradition av UF-företagande och arbetar flitigt med att engagera fler lärare och att utveckla arbetet med UF-företagande. De är redan Västerbottens största UF-skola men det finns goda förutsättningar för att bli även Sveriges största UF-skola. Stort grattis säger vi till Dragonskolan!"

Bild på vinnande skola

arets ufskola

ÅRETS UF-ALUMN
Tävlingsvärd: UF alumni Västerbotten


Vinnare: Ellen Järvholm
Motivering: "Årets UF-alumn är en ödmjuk och hjälpsam person som ställer upp i alla lägen. Redan under sitt UF-år utmärkte sig personen med en nytänkande och socialt hållbar affärsidé som var en ögonöppnare för många. Den här alumnen är en god ambassadör för Ung Företagsamhet och för nätverket UF alumni. Vi är glada att få ha en person som du i vårt nätverk. Årets UF-alumn 2023 är Ellen Järvholm!"

Bild på vinnande UF-alumn

arets alumn

ÅRETS ÅRSREDOVISNING
Tävlingsvärd: KPMG


Vinnare: Ceramics UF - Dragonskolan Umeå
Motivering: "”Efter många timmars intressant läsning med alla årsredovisningar kan jag konstatera att en av kandidaterna sticker ut. Vinnaren av årets årsredovisning som uppfyller flest av tävlingskriterierna är Ceramics UF.   "

 

ÅRETS AFFÄRSPLAN
Tävlingsvärd: Länsförsäkringar Västerbotten


Vinnare: Textilstudio UF - NTI Gymnasiet Umeå
Motivering: "Med en realistisk plan, tilltalande layout och krispiska reflektioner har företaget beskrivit sin affärsplan på ett utförligt och nyanserat sätt. Vinnaren syr ihop säcken med en tydlig grön tråd…och vinnaren är…Textilestudio UF"
2a plats: Northern Aura UF 
3e plats: Leios UF

Bilder på alla pristagare 

Bilder på pristagarna i alla kategorier hittar ni här

Oavsett om du är lärare, elev eller förälder så finns vi här för att hjälpa dig. Ställ en fråga så hör vi av oss så snart som möjligt.