Hem / Nyheter & Event / Västernorrland / Fler måste få chansen att driva UF-företag

Fler måste få chansen att driva UF-företag

Färska siffror från Skolverket och Ung Företagsamhet visar att andelen elever som driver UF-företag varierar kraftigt mellan de olika gymnasieprogrammen i Västernorrland. Alla elever borde ges samma möjlighet att träna och utveckla sin kreativitet, företagsamhet och sitt entreprenörskap

34 procent av årskull på gymnasiet driver UF-företag läsåret 2019/2020 i Västernorrland, men färska siffror från Skolverket och Ung Företagsamhet visar att engagemanget ser olika ut och varierar kraftigt beroende gymnasieprogram. På naturvetenskapsprogrammet är det till exempel endast 7 procent av eleverna som driver UF-företag i Västernorrland.

Fortsatt visar årets siffror att andelen elever som driver UF-företag inom yrkesförberedande program, som till exempel bygg- och anläggningsprogrammet och fordons- och transportprogrammet, är fortsatt mycket låg, med motsvarande 19 procent och 6 procent i länet. Dessa elever, och många andra med dem, tar examen utan en väl underbyggd förmåga att starta och driva de företag som ska bli nästa generations arbetsgivare. Det är oroande när framtiden i allra högsta grad är beroende av fortsatt företagsamhet.

Ung Företagsamhet arbetar för att alla elever ska ges samma möjlighet att träna och utveckla sin kreativitet, företagsamhet och sitt entreprenörskap. För att möjliggöra detta vill vi att entreprenörskapskursen blir obligatorisk på samtliga gymnasieprogram och att samtliga skolor och program erbjuder företagande enligt UF-modellen i gymnasiet. Forskning visar nämligen att personer som drivit UF-företag i gymnasiet oftare startar företag än andra, har lägre arbetslöshet och tjänar mer. Att driva UF-företag gör med andra ord skillnad, både för individen och samhället.

I en tid när varsel och permitteringar nått rekordnivåer, och konkurserna blir fler och fler är det som viktigast att tänka framåt, och att rusta våra unga för framtiden. Fyra av fem nya jobb skapas i små och medelstora företag, företag som idag är hårt prövade och utsatta men som är en förutsättning för att säkra sysselsättning och välfärd på lång sikt.

Entreprenörskap är därför viktigare nu än någonsin för att skapa tillväxt och arbetstillfällen i Västernorrland i framtiden.

Erik Eriksson, regionchef Ung företagsamhet Västernorrland

För mer statistik läs här

FLER NYHETER

Oavsett om du är lärare, elev eller förälder så finns vi här för att hjälpa dig. Ställ en fråga så hör vi av oss så snart som möjligt.