Hem / Nyheter & Event / Västernorrland / Minecraft i grundskolan skapar engagemang hos elever

Minecraft i grundskolan skapar engagemang hos elever

Eleverna rusar in i klassrummet och ropar glatt i kör, när läraren skriver orden på tavlan som beskriver dagens lektion - Minecraft.

Hellbergsskolan i Sundsvall är inne på sin 4e lektion i Minecraftvärlden och aldrig någonsin har jag sett elever så entusiastisk att få komma igång med skolarbetet. Glädjeropen blir snabbt till ett knäpptyst klassrum - för dom vet att dom får sätta igång snabbare om dom sitter tyst och väntar på lärarens ord.

Jennie Wiklander, grundskoleansvarig på Ung Företagsamhet presenterar sig för klassen och berättar att dom är en av dom första skolorna i Sverige att köra igång detta projekt - skolhackaton i Minecraft, tillsammans med oss på Ung Företagsamhet, Bron och Technichus. Eleverna lyser upp och blir stolta och glada att dom fått chansen att få vara med i projektet. Många räcker upp handen och säger att det här är favoritlektionen, hela klassen håller med, några frågar om dom kan få köra det här på alla lektioner. Dom har sedan tidigare arbetat med vårat material "vårt samhälle" som riktar sig till grundskolans tidigare årskurser och tränar eleverna i kommunikation, problemlösning, argumentation och hur man fattar beslut i grupp. Eleverna får på ett lekfullt sätt lära sig om demokrati, samhällsplanering, yrken och skatt och hur pengar cirkulerar i ett samhälle. Nu var det dags för nästa steg, att ta in sitt arbete in i den digitala världen.

I skrivande stund sitter jag och kollar på eleverna som är helt inne i sin Minecraftvärld, som dom bygger tillsammans som klass med varsitt inlogg, på varsin dator. En grupp bygger ett konstgalleri, en annan en smyckesaffär, det dom kommit överens om som måste finnas med i samhället är bla sjukhus, mataffär och polisstation. Läraren Jenny har eleverna satt på vägarbeten, ett viktigt arbete och Jenny berättar att hon även tagit hem datorn för att bygga vidare på sina vägar efter lektionstid, då hon har svårt att släppa den roliga uppgiften.

På Hellbergsskolan i Sundsvall har man valt att lägga denna lektion med entreprenörskap på svenskan, samhällskunskap, bild och matematik. Skolledningen och mentorn förklarar att det här är ett enkelt sätt att arbeta på eftersom materialet är ämnesövergripande och följer läroplanen. Det bästa är att eleverna blir så engagerade och får en bättre samarbetsförmåga, respekterar varandra och stöttar upp varandra i en stor grupp, säger svenskaläraren Kia. Hon lägger till att oavsett språk så är alla likvärdiga på sådant här arbetssätt, dom briljerar på lektionerna sedan dom påbörjade projektet i Minecraft.

Om två veckor är Jenny och Kias elever med och tävlar i skolhackaton. Som ett avslut på vårat material och projekt. Där skolorna i Västernorrland, som är med i projektet tävlar om vinstpengar till klasskassan.  

Vad är ett Hackathon?

Det är ett evenemang där problemlösning står i fokus. Där människor samarbetar för att skapa nya innovativa lösningar på specifika problem under en begränsad tid. Det är en lekfull och effektiv metod för att boosta kreativitet och nya idéer i en trygg och välkomnande miljö.

Är ni nyfikna att höra mer om detta arbetssätt så kontakta Jennie Wiklander på

Ung Företagsamhet Västernorrland.

 

Hellbergsskolan

 

Kontakta mig
Oavsett om du är lärare, elev eller förälder så finns vi här för att hjälpa dig. Ställ en fråga så hör vi av oss så snart som möjligt.