Hem / Nyheter & Event / Västernorrland / Nu kan eleverna lära sig hemligheterna bakom Nobelpriserna

Nu kan eleverna lära sig hemligheterna bakom Nobelpriserna

Vad inspirerade Selma Lagerlöf att börja skriva och hur kunde en bilresa leda till Nobelpriset i medicin? I Ung Företagsamhets och Nobelmuseets kostnadsfria utbildningsmaterial om Alfred Nobel sätts entreprenörskapet i fokus med bland annat berättande texter om tidigare pristagare.

Mellan den 2-9 oktober tillkännages årets nobelpristagare och den 10 december är det Nobeldagen. Sedan tidigare år vet vi att många skolor ute i länet uppmärksammar denna dag på olika sätt.

Ung Företagsamhet har tillsammans med Nobelmuseet tagit fram ett kostnadsfritt material som handlar om entreprenörskap, ”Entreprenörer till mänsklighetens största nytta”. Många Nobelpristagare är entreprenörer som ser möjligheter i sin omgivning och i utbildningsmaterialet får eleverna exempel från Alfred Nobels liv. Materialet passar från åk 5-9.

Det finns även flera berättande texter, med illustrationer, om tidigare Nobelpristagare och deras livsresor som till exempel: 

  • Selma Lagerlöfs resa från bondgården i värmländska Mårbacka till en av Sveriges främsta författare genom tiderna.  
  • Hur Muhammad Yunus gick från att låna ut pengar till fattiga, till att starta en bank och sedan få Nobels fredspris. 
  • Gertrud Elion, vars vilja att bota sin morfars magcancer ledde till att hon hittade botemedel mot flera andra cancerformer. 
  • Hur Kary Mullis bilfärd 1983 var startskottet på resan mot Nobelpriset i kemi för uppfinningen av PCR-metoden vid provtagning, något som under coronapandemin blivit centralt. 

Totalt det sex berättelser vars exempel ska utveckla elevernas förståelse för hur individer förverkligar sina idéer. Samtidigt får eleverna utveckla sin analys- och kommunikationsförmåga. 

Materialet består av lärarhandledning, elevhäfte och ett häfte med de berättande texterna och hittas här.

Arbeta med uppfinningar och gå från idé till handling med eleverna - F-9

Ni kan även välja att arbeta med olika typer av uppfinningar och låta eleverna vara gena uppfinnare. Detta med hjälp av vårt läromedel Idéer som gör det möjligt. 

Materialet är helt kostnadsfritt och består av lärarhandledning, elevhäfte och andra material vid eventuell jury och utställning och hittas här.

FLER NYHETER

Oavsett om du är lärare, elev eller förälder så finns vi här för att hjälpa dig. Ställ en fråga så hör vi av oss så snart som möjligt.