Hem / Nyheter & Event / Västernorrland / Tips på entreprenörskap - ÅK 5

Tips på entreprenörskap - ÅK 5

”Entreprenörskap i grundskolan innebär att du som lärare planerar och genomför elevaktiv undervisning där eleverna tränar på att lösa problem på kreativa sätt, att pröva och ompröva sina idéer och ta dem till handling. Detta förbereder dem både för arbetslivet och skapar möjligheter för att vara en aktiv samhällsmedborgare.” – skolverket

Jenny Berglund, förstelärare på Hellbergsskolan i Sundsvall har gjort många spännande projekt och delar här med sig om när eleverna  arbetade med vårt material "vårt samhälle" och entreprenörskap. För att på ett enkelt och lekfullt sätt lära sig hur ett verkligt uppdrag kan se ut valde hon att på bildlektionerna arbeta med entreprenörskap.  

Back2Basic hade tidigare under terminen tagit kontakt med skolan och önskade att eleverna skulle skapa en logotype som skulle tryckas på föreningen nya matchtröjor och detta var ett projekt som Jenny tyckte var lämpligt. Magnus Svensson står bakom arbetet från föreningens sida -SKB Sundsvall och är jättenöjd och imponerad över slutresultatet. Logotyptävlingen gjordes i åk 5, vinnande bidraget gjordes av Merita Fejzulovic. Hon fick sitta med en vän till Magnus som är duktig på att rita och tillsammans förfinade de den till det som är föreningens logotyp idag.

Hur lade ni upp arbetet med att arbeta med logotypen?

- Vi pratade om vad en logotype är, hur de brukar se ut, tittade på andra idrottsföreningars logotypes och pratade om färgsättning. Eleverna fick välja om de ville rita för hand eller göra logotypen digitalt. De hade precis fått sina chromebooks då och det blev ett bra tillfälle att träna olika verktyg digitalt.

Hur var det att arbeta med detta projekt med eleverna?

Den största utmaningen i arbetet för eleverna var att göra logotypen enkel, eftersom den skulle tryckas men ändå uppfylla de önskemål som föreningen hade. På SKB Sundsvall spelar barnen alla möjliga sporter och detta skulle framgå i logotypen. Eleverna hade visst många lektioner på sig och när arbetet var klart röstade vi i klassen om vilken logotype vi tyckte var bäst. Denna presenterades sedan för föreningen och trycktes på deras matchtröjor.

Grattis Merita du var vinnaren i logotyptävlingen, hur var det att arbeta med logotypen? 

Merita
Merita Fejzulovic -elev och vinnaren av logotypen

- Det var svårt att göra loggan. Vi fick inte klistra bilder från Google utan man måste rita allt själv. Men jag kunde inte ge upp för att jag ville vinna. Den här logotypen betyder så mycket för mig.

Tyckte du att det var lärorikt?

- Jag lärde mig att man lyckas till slut, därför ska man inte ge upp.

Vill du få in fler uppdrag från företag i dina skoluppgifter?

- Ja, jag kan visst tänka mig att göra fler sådana saker på skolan.

 

"Vad häftigt att projektet resulterade i ett verkligt tryck! Det här är ett gott exempel på hur eleverna kan vara med och påverka och göra skillnad – på riktigt!" - UF Västernorrland

 

Jennie på Ung Företagsamhet tipsar:


Vårt Samhälle materialet:
Det är en bra grund att arbeta med första materialet vårt samhälle om man inte tidigare arbetat med den i lågstadiet. Här får eleverna lära sig att samarbeta genom utmanande och kreativa övningar. De får lära sig om hur ett samhälle är uppbyggt, och vilken betydelse människor och arbetsliv har för samhället. De får även koll på hur de själva kan vara med och bidra, samt vad demokrati är.
Beställ material här

Se Möjligheterna materialet:
Material som är inriktat mot mellanstadiet. Genom Se möjligheterna får eleverna lära sig vad entreprenörskap, entreprenörer och entreprenöriella förmågor är. De får träna på att se behov och hitta lösningar, tänka nytt och kreativt samt öva på att samarbeta och presentera sina idéer.

Beställ material här

Möjligheternas samhälle:
En kostnadsfri digital utbildning i inloggat läge på hemsidan. Utbildningen som är inriktad från åk 4 och uppåt går igenom entreprenörskapets betydelse för individen, företagens roll i samhället, hur Sverige har utvecklats historiskt samt hur framtidens arbetsliv kan komma att se ut. Kör gärna utbildningen i helklass. 
Logga in till utbildningen

 

kostnadsfria Webbaserade tilläggsaktiviteter som passar konceptet med logotyper:

Idéer som gör det möjligt
Det är en tilläggsaktivitet där eleverna får tillfälle att fördjupa sina entreprenöriella förmågor genom att arbeta i en strukturerad process där de går från tanke till prototyp. 

Ladda ner elevhäftet och lärarhandledning
Gå till läroplanskopplingar

Möte med en entreprenör
Möte med en entreprenör är en tilläggsaktivitet som underlättar samverkan mellan skola och arbetsliv genom färdigt material för såväl lärare, mottagande företag som elever.

Målet är att eleverna ska gå från studiebesöket med en förståelse för vad det innebär att vara en entreprenör, samt att de inser att de själva har entreprenöriella egenskaper och möjligheter. 

Ladda ner elevhäftet och lärarhandledningen
Gå till läroplanskopplingar

Registrera dig för att nå det digitala materialet
Oavsett om du är lärare, elev eller förälder så finns vi här för att hjälpa dig. Ställ en fråga så hör vi av oss så snart som möjligt.