Hem / Nyheter & Event / Västmanland / 1 622 elever driver 482 UF-företag i Västmanland!

1 622 elever driver 482 UF-företag i Västmanland!

Registreringen för UF-företagare har nu stängt och läsåret 2021/22 driver hela 1622 gymnasieelever totalt 482 UF-företag i Västmanland. Genom UF-företagande får eleverna starta, driva och avveckla ett företag och träna en rad entreprenöriella förmågor. Erfarenheter eleverna har stor nytta av i framtiden; oavsett karriärsval.

– ”Efter en rekordhög tillväxt och genomslag läsår 20/21 ser vi nu en mindre stagnation. Vi ligger fortfarande nationellt på en mycket hög nivå men det är av största vikt att vi inte tappar momentum. Vi behöver större satsningar på både grundskola och gymnasium, speciellt inom de kommunala skolorna i Västerås. Viktiga satsningar och fokusområden kommande år är bland annat samhällsprogrammet, teknik, sär och yrkesförberedande”, säger Johan Eliases, Regionchef Ung Företagsamhet Västmanland.

– ” I rådande pandemiläge är det av största vikt att fler unga ges möjlighet att öva sin företagsamhet inom ramen för sin skolgång, Västmanland behöver fler företagsamma. Genom att driva UF-företag ges unga rätt förutsättningar för sin framtida karriär. För att övervinna ökad ungdomsarbetslöshet krävs bland annat en högre innovations-förmåga och företagsamhet hos unga. Ett fokusområde de kommande fem åren är just innovation och teknik med mål att öka intresset bland unga, skapa fler företag inom sektorn och på sikt stärka regionens framtida innovationskraft”, Johan Eliases.

Forskning visar att de elever som driver UF-företag under sin skolgång, får högre lön, har lägre arbetslöshet och är i större utsträckning benägna att starta eget i framtiden. Genom UF utvecklar eleverna företagsamma färdigheter som samarbete, kommunikation, planering, ansvarstagande och inte minst självförtroende.

”Ung Företagsamhet i Västmanland har en vision att alla elever ska få möjlighet att driva UF-företag och därmed få bästa möjliga förutsättningar för sin framtid. Erfarenheterna från ett UF-år gör stor skillnad, både för individen och för samhället. Ung Företagsamhet är en grogrund för tillväxt och för att gynna Västmanlands framtida näringsliv måste vi i i största möjliga utsträckning gynna entreprenörskap och innovation. UF-företagande är viktigare än någonsin”, Johan Eliases.

För mer statistik klicka här.

För mer information, kontakta:

Johan Eliases, Regionchef Ung Företagsamhet i Västmanland
Tel: 0735-33 11 22 e-post: johan.eliases@ungforetagsamhet.se

FLER NYHETER

Oavsett om du är lärare, elev eller förälder så finns vi här för att hjälpa dig. Ställ en fråga så hör vi av oss så snart som möjligt.